Linkovi

EU Turskoj: Morate pomoći izbeglicama


Izbeglice na granici Sirije i Turske, 15. februar 2016.
Izbeglice na granici Sirije i Turske, 15. februar 2016.

Zvaničnici Evropske unije pozvali su Tursku da otvori granični prelaz na koji su stigle desetine hiljada sirijskih civila ove nedelje, bežeći od velike vladine ofanzive u provinciji Alepo.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini izjavila je na sastanku sa ministrima inostranih poslova EU i njihovim turskim kolegom da je podrška za Tursku namenjena upravo za garancije da će ta zemlja moći da izdrži priliv izbeglica.

Premijer Turske, Ahmet Davutoglu izjavio je na donatorskoj konferenciji za Siriju u Londonu, pre dva dana, da će Ankara dozvoliti izbeglicama da uđu u zemlju. Ali desetine hiljada raseljenih civila, koje su stigle na sirijsku stranu granice, čekaju tu u nadi da će im turski zvaničnici dozvoliti da bezbedno pređu granicu.

Turska obezbeđuje humanitarnu pomoć ali nije otvorila granični prelaz, iako je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao danas da njegova vlada ima politiku otvorenih granica za ljude koji beže od vojnog nasilja i ruskih vazdušnih napada.

U medijskim izveštajima navodi se da je Turska dozvolila da više od deset Sirijaca, povređenih u bombardovanju u blizini Alepa, pređe granicu.

XS
SM
MD
LG