Linkovi

EU: Sve ukazuje na odgovornost sirijskog režima


Deca povređena u navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji

Iz Brisela su osudili posljednji napad hemijskim oružjem u Siriji, tražeći hitnu reakciju medjunarodne zajednice, kao i snažniji angažman saveznika sirijskog predsjednika Bašara al Asada, Rusije i Irana na smirivanju neprijateljstava i zaštiti civila.

Izvještaji iz Sirije, gdje snage režima i njihovi saveznici pod opsadom i bombardovanjem drže grad Dumu, ukazuju na još jedan napad hemijskim oružjem od strane režima, saopšteno je iz kabineta Visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini.

Unija najstrožije osudjuje ponovnu upotrebu hemijskog oružja i poziva na hitnu reakciju medjunarodne zajednice i podsjeća da je sa svoje strane jula prošle godine, nakon sličnog incidenta, kao i marta ove godine, uvela dodatne sankcije visokim vojnim starješinama i naučnicima odgovornim za razvoj i uoptrebu hemijskog oružja u Siriji. Poziva se Savjet bezbjednosti da hitno ponovo uspostavi istragu, jednom već blokiranu ruskim vetom, kako bi se otkrili počinitelji.

Uz ovo, pozivaju se Rusija i Iran, koji podržavaju Asadov režim, da iskoriste svoj uticaj i preduprijede buduće napade hemijskim oružjem, te rade na smirivanju neprijateljstava i zaštiti civila, što je apsolutni prioritet.

"Izdali smo ovo saopštenje nakon što smo pažljivo pratili zbivanja iz nekoliko različitih izvora i sve navodi na zaključak da je sirijski režim odgovoran za hemijski napad. To smo i naglasili u našem saopštenju, uz snažno protivljenje upotrebi takvog oružja", saopštila je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG