Linkovi

Brisel: Počeo samit EU


EU
EU

U Briselu je večeras počeo dvodnevni samit Evropske unije na kojem će se razgovarati o odnosima sa Ukrajinom i jačanju vojne saradnje. Očekuje da će evropski lideri potvrditi postignuti dogovor o bankama kao i otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom 21. januara.

Jedan od ciljeva samita EU je debata o jačanju saradnje na planu odbrane većim učešćem u zajedničkim vojnim projektima. Lideri EU će razmotriti i odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, a očekuje se da će potvrditi preporuku ministara spoljnih poslova o početku pristupnih pregovora sa Srbijom 21. januara sledeće godine.

Ministri finansija evrozone su inače kasno sinoć postigli dogovor o centralizovanju procedure za pomoć bankama. Usvojen je plan prema kojem će deoničari i kreditori banaka, umesto vlada i poreskih obveznika, pokrivati gubitke propalih banaka kojih u evrozoni ima preko 6 hiljada. Cilj plana je da se spreči da zemlje članice dodju u situaciju da traže spoljnu finansijsku pomoć zbog toga što su bile primorane da pokrivaju gubitke sopstvenih banaka.

Planom se predvidja stvaranje fonda od 75 milijardi dolara za pokrivanje troškova propalih banaka tokom naredne decenije. Pre nego što taj fond bude formiran vlade će i dalje moći da pozajmljuju novac iz postojećeg specijalnog fonda evrozone ili da pokrivaju gubitke banaka iz sopstvenih budžeta.
XS
SM
MD
LG