Linkovi

Izmene Lisabonskog sporazuma?


Belgijski premijer i predsednik Evropskog saveta na samitu u Briselu
Belgijski premijer i predsednik Evropskog saveta na samitu u Briselu

Šefovi država Evropske unije u Briselu održavaju samit na kojem bi trebalo da se usvoje nove mere pojačane kontrole budžetskih troškova članica 27-očlane organizacije.

Očekuje se da Francuska i Nemačka iskoriste dvodnevni skup da bi vršile pritisak za unošenje spornih promena u Povelju Evropske unije, za koje smatraju da će pomoći da se izbegnu dužničke krize poput one koja je ove godine uzdrmala Grčku, ali i druge evropske zemlje.

Nemačko-francuski predlog, koji je podstakao široku raspravu, predviđa izmene Lisabonske povelje koje bi obuhvatile i uspostavljanje stalnog fonda za spasavanje prezaduženih članica. Tim predlogom se predviđaju i kazne za hronične prekršioce i privremeno suspendovanje glasačkih prava u Evropskoj uniji.

Potpredsednica Evropske komisije Vivijan Reding, izjavila je da je poziv na promene povelje "neodgovoran", dok komesar za finansije Oli Ren smatra da bi oduzimanje glasačkog prava članicama predstavljalo kršenje sadašnje povelje. Međutim, predsednik Evropske unije Herman van Rompuj, upozorio je da novi mehanizam treba da zameni krizni fond od hiljadu milijardi dolara koji je uspostavljen ove godine i važi do 2013.

XS
SM
MD
LG