Linkovi

EU spremna za pregovore o bregzitu


Evropska strana je spremna za početak pregovora o odlasku Velike Britanije iz EU, poruka je sa sastanka evropskih ministara spoljnih poslova, koja bi, kako se očekuje, trebala da bude potvrdjena i na vanrednom summitu šefova država ili vlada EU, planiranom za ovaj vikend.

Nedavno skicirani okvir pregovora o odlasku Velike Britanije iz evropskog društva, dobio je u četvrtak i ministarsku podršku- skup održan samo o bregzitu naglasio je za Evropljane najvažnije principe.

"Ključni principi ostaju isti- integritet, prava i obaveze, bez parcijalnih pregovora, jedinstven paket, jedinstvena adresa za komunikaciju", rekao je ministar za evropske poslove Malte, predsjedavajuće EU, Lui Greč.

Za Evropljane je posebno važno da ne uspije plan Londona da evropski blok razbije bilateralnim pregovorima - zato posebno naglašavaju da je jedina tačka komunikacije sa Londonom i Londona sa Unijom po pitanju bregzita, evropski pregovarački tim koji vodi francuski političar, sa ministarskim iskustvom u svojoj zemlji i na poziciji evropskog komesara.

"Činjenica je da smo jedinstveni, imamo jasan plan i mi smo spremni", rekao je glavni evropski pregovarač, Mišel Barnije.

Sretni da odlazak Velike Britanije nije izazvao domino efekat na ostatak evropske gradjevine, ministri jedinstvo naglašavaju kao najveći uspjeh nakon britanskog NE EU.

"Jedinstvo 27-ce, drugi važan princip je balans prava i obaveza, bez biranja onoga šta vam se svidja iz paketa i, naravno, briga za naše gradjane koji rade i žive u Velikoj Britaniji", naglasio je minisar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

Medjutim, priča o razvodu još nije počela. Čeka se na vanredne izbore u Britaniji, zakazane za 8. jun, ali prije toga i drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, a nakon toga i njemačke izbore. Svi ovi faktori mogu imati gotovo odlučujući uticaj ne samo na tok pregovora o razvodu sa Britancima, već i na sudbinu onih koji ostaju.

XS
SM
MD
LG