Linkovi

Junker: Ne pristajemo na ucene


Bugarski premijer Bojko Borisov i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom susreta u Briselu

Predsednik Evropske komisije poručio je da Južni tok može da bude izgrađen, ali u skladu sa evropskim standardima i da Evropska unija neće pristati na pritiske

Evropska unija danas na objavu gašenja projekta Južni tok od strane ruskog predsjednika poručuje - nećemo podleći ucjenama, pravila pod kojima se Južni tok može graditi su jasna. Ovakvu poruku ruskoj strani izrekao je danas prvi čovjek Evropske komisije, Žan Klod Junker, nakon što je primio bugarskog premijera Bojka Borisova, kojeg je uvjeravao da Brisel neće ostaviti Sofiju na cjedilu.

Sasvim očekivano, jedna od ključnih tema današnjeg susreta predsjednika Komisije i gosta iz Bugarske je situacija u kojoj se našla ta zemlja nakon što je ruski predsjednik objavio da odustaje od projekta Južnog toka. Evropljani, sa svoje strane, podsjećaju da nemaju ništa protiv projekta, s tim što on mora biti proveden u skladu sa evropskim standardima.

"Evropska unija i Bugarska rade zajedno kako bi riješili otvorena pitanja. Južni tok može biti izgradjen, a preduslov za to je jasan već odavno i u tome nema ništa novo - lopta je na ruskoj strani, a mi smo spremni i pripremni radovi su u toku", rekao je predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Junker je poručio ruskoj strani da Unija neće pristati na pritiske ni ucjene...

" Želimo da energija dotiče u Bugarsku i u cijelu Evropu i ne pristajermo na bilo kakve ucjene kada je riječ o energiji."

"Mi želimo Južni tok, želimo da on bude izgradjen u skladu sa evropskim pravilima i očekujemo da će na sastanku o tome, 9. decembra, biti donijeta i odluka o tome", rekao je bugarski premijer, Bojko Borsov.

Za Bugarsku priča o Južnom toku još nije završena i, nada se gost iz Sofije, najavljeni sastanak bi mogao otkloniti nesporazume i ponuditi moguće rješenje. Sa druge strane, predsjednik Komisije je ponovio uvjeravanja da Brisel neće okrenuti ledja Bugarskoj, podsjećajući da dio najavljenog investicijskog paketa od 315 milijardi eura, može i treba otići na investicije u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG