Linkovi

Lideri EU odobrili pregovore sa Srbijom


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj, Brisel, 28. jun 2013.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj, Brisel, 28. jun 2013.

Evropski savet odlučio je da otvori pristupne pregovore sa Srbijom. Prva međuvladina konferencija, čime će i formalno biti otvoren pregovarački proces, biće održana najkasnije u januaru 2014. godine.

Kao što se očekivalo šefovi država ili vlada EU su danas donijeli odluku da pregovori sa Srbijom o prijemu u EU zapoccnu u januaru naredne godine. U posljednjem trenutku je iz zakljuccaka izbačena formulacija decembarske potvrde od strane istog ovog skupa, što, barem teoretski, ostavlja mogućnost Srbiji da potvrdu okvira pregovora dobije i prije tog datuma, te da pregovore započne i ranije.

Naime, u zvaničnim zaključcima je u posljednji čas, uz tačnu odrednicu kada će Evropski savjet usvojiti Komisijin plan okvira pregovora, izbjegnuta i formulacija naknadne provjere učinjenog na polju implementacije, na čemu je do sada insistirala Njemačka.

"Prva medjuvladina konferencija sa Srbijom će se održati najkasnije januara 2014-te. Usvojen je i mandat za pregovore sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U ponedjeljak putujem u Prištinu i Beograd da bih naglasio važnost poglavlja koje sada otvaramo." izjavio je predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj.

"Ne zaboravimo šta se ne tako davno dešavalo u tom dijelu Evrope. Vidjeli smo jedan od najokrutnijih ratova, a sada započinjeno pregoovore o prijemu sa Srbijom. Ovo je priznanje dijalogu koji su vodili Beograd i Prisština, ali i dokaz privlačne snage EU,". istakao je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc je poručio:

"Pred nama je pristupanje Hrvatske, a u okviru napretka država regiona u posljednjih dvadeset pet godina, dali smo mogućnost Sloveniji da nam se pridruži, sada Hrvatskoj i sasvim je jasna logika naše strategije da i ostale drzzave: Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija - prije ili kasnije započnu pregovore sa EU. Moj je osjećaj da je tim ogromnim korakom koji je načinila srpska vlada na kosovskom pitanju, nakon dijaloga premijera i sporazuma koji su postigli, Srbija je pokazala, to sigurno važi za premijera, a nadam se i za predsjednika, odlučnost da nastavi da vodi državu na principima evropskih vrijednosti."

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je posljednji put prisustvovao samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sedište Savjeta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku. U EU je običaj da zemlje kandidati ne prisustvuju razgovorima o temama koje se tiču susjednih država. Hrvatska će postati punopravna članica 1. jula, tako da formalno još ima status kandidata.
XS
SM
MD
LG