Linkovi

EU finansira izgradnju mosta u Novom Sadu

  • Milena Djurdjic

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić, šef Delegacije EK u Srbiji Vensan Dežer i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić prilikom potpisivanja sporazuma u Novom Sadu, 22. mart 2010.

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske unije potpisali su danas u Novom Sadu sporazum o korišćenju pretpristupnih IPA fondova za 2009. godinu, kojima će biti finansirana gradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, kao i osam programa iz oblasti zdravstva, civilnog sektora, obrazovanja i borbe protiv organizovanog kriminala.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Vensan Dežer potpisali su sporazum o finansijskoj pomoći EU Srbiji u vrednosti od 70,5 miliona evra, a deo tog novca je namenjen i za izgradnju novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Kako je istakao Dežer ovaj sporazum znači i rešenost Brisela da pomogne Srbiji kako bi svakog dana, makar po malo, bila bliža Uniji:

"Ovaj most će spojiti ne samo dve obale reke, već i Vojvodinu i Srbiju sa Evropskom unijom, istok, jug i sever. Ovde imamo tri vrste transposta – drumski, železnički i rečni, čime obezbeđujemo budućnost Srbije i njeno pristupanje Evropskoj uniji."

Pajtić, Djelić i Dežer na lokaciji izgradnje novog mosta u Novom Sadu, 22. mart, 2010.
Pajtić, Djelić i Dežer na lokaciji izgradnje novog mosta u Novom Sadu, 22. mart, 2010.

"Nalazimo se na jednoj od neuralgičnih tačaka srpske, ali i evropske teritorije, gde se ukrštaju dva velika evropska koridora – koridor 10 kao železnički i Koridor 7 – Dunav. I ovde se nalazi jedna od onih tačaka koje će obezbediti mnogo jaču ekonomiju Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji," rekao je potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Djelić.

Inače, novi Žeželjev most biće replika starog koji je izgrađen 1961. a jedina razlika je to što će lukovi po obodima mosta, umesto od beto-na, sada biti od čelika. Tender za gradnju mosta biće raspisan u naredna tri meseca:

"U ovaj most EU će uložiti 30 miliona evra, Vojvodina 20, a grad Novi Sad 10 miliona evra. Naša je ambicija da on bude gotov do kraja 2012. godine i predstoji nam još jedan dogovor o tome kako finansirati pristupne puteve," istakao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Ovaj sporazum o pomoći Evropske unije, osim izgradnje Žeželje-vog mosta, predviđa i osam programa iz oblasti zdravstva, civilnog sek-tora, izbeglica, obrazovanja i borbe sa organizovanim kriminalom.

XS
SM
MD
LG