Linkovi

Sutra preporuka ministara EU


Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, 24. jun 2013.
Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, 24. jun 2013.

Očekuje se da će sutra ministri spoljnih poslova EU da usaglase preporuku skorom evropskom samitu da se nagradi napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Nezvanično se saznaje da je gotovo dogovoreno da pregovori započnu početkom januara naredne godine.

Svima prema zaslugama, reklo bi se - nakon više krugova političkih a potom i tehničkih dijaloga uz posredovanje evropske rane, Beograd i Priština će nakon sutrašnjeg dijela ministarskog sastanka u Luksemburgu s pravom moći da očekuju dobre vijesti.

Evo šta je o tome izjavila visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton:

"Izvjestiću o napretku u odnosima izmedju Srbije i Kosova. Prošle sedmice sam imala sastanak sa oba premijera i to će biti značajan dio sutrašnje diskusije ministara."

A pismo koje je nakon sastanka Visoka predstavnica, zajedno sa kolmesarom za proširenje Štefanom Fileom uputila ministrima poziva ih na "jasnu, pozitivnu odluku", što će reći odgovor na zahtjeve Beograda da se odredi što skoriji datum za početak pregovora. Iako je većina ministara bila za to da pregovori započnu već u oktobru, prevagu je odnio oprezan stav Njemačke da do početka pregovora Evropske komisija još jednom sačini izvještaj o tome šta je od dogovorenog i provedeno u djelo. Najvjerovatniji zaključak sutrašnje rasprave: Pregovori sa Srbijom u januaru, kada bi i sa Prištinom trebalo pošeti sa razgovorima o Sporazumu o stabilizaciji i prisdruživanju.

"Srbija i Kosovo su pokazali spremnost i energiju da u djelo provedu proces normalizacije i ta činjenica je opšte prepoznata. Vidimo da i Srbija i Kosovo zaista nastoje da sprovedu odlučeno na političkom nivou." poručio je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Ohrabrujuća je bila i poruka njegovog švedskog kolege, Karla Bilta:

"Što se tiče Srbije i Kosova, mi sprovodimo politiku dugoročne strategije. Naredne sedmice će Hrvatska biti primljena kao nova članica EU, to je iznimno dobro i moramo nastaviti da šaljemo pozitivne signale kada je riječ o integraciji i pomirenju, posebno u tom regionu."

A nakon sastanka je Vissoka predstavnica rekla je kako ne može unaprijed odrediti sutrašnju odluku ministara, ali da je njena poruka njima bila jasna i konkretna, jer, kako kaže, napredak koji je ostvaren tokom 100 sati dijaloga od oktobra prošle godine je ogroman i trebao bi biti nagradjen.
XS
SM
MD
LG