Linkovi

Neizvesna poseta Eštonove Beogradu i Prištini


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

Hoće li evropska komesarka Ketrin Ešton u balkansku turneju uvrstiti i Beograd i Prištinu – znaće se tek sutra

Podgovorica, Tirana i Skoplje - to za sada tačke koje će tokom balkanske turneje sigurno posetiti evropska komesarka Ketrin Ešton. Beograd i Priština su za sada pod znakom pitanja, a o eventualnoj poseti Srbiji i Kosovu znaće se više sutra.

Hoće li evropska komesarka Ketrin Ešton u balkansku turneju uvrstiti i Beograd i Prištinu – znaće se tek sutra, a eventualna poseta bi mogla da se dogodi u sredu. Kako Tanjug saznaje od anonimnog izvora u Briselu, pre odluke da Srbiju i Kosovo uvrsti u program turneje, Eštonova želi da vidi pozitivne signale obe strane u vezi sa dijalogom. Sa druge strane, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić tvrdi da je poseta Beogradu i Prištini još neizvesna:

"Agenda za celu posetu visoke predstavnice EU je evropska perspektiva za zapadni Balkan. Takođe, tu je i pitanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa. Objavićemo dodatne korake ove posete naknadno."

A u Beogradu je danas boravio predsednik turskog parlamenta Džemil Čiček i prilikom susreta sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem zaključeno je da dve države treba da unapređuju bilateralnu i ekonomsku saradnju i jačaju parlamentarne odnose, jer je to od velikog značaja za čitav Balkan:

"Od predsednika Skupštine sam tražio podršku Srbije u vezi formiranja skupštinsko protokola za Jugoistočnu Evropu, čije će se konture iscrtati na sastanku Međuparlamentarne konferencije, koji je zakazan za 20. maj u Ohridu."

A premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu televiziji “Raša tudej” da smatra da bi direktni razgovori Beograda i Prištine bili bolja opcija. Postoje pitanja u kojima Srbi i Albanci možda zaista imaju zajedničke interese, ali nekima od međunarodnih posrednika se to ne dopada, ocenio je srpski premijer.
XS
SM
MD
LG