Linkovi

Konsultacije nakon sedme runde dijaloga


Premijer Kosova Hašim Tači, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i srpski premijer Ivica Dačić na konferenciji za novinare nakon sedme runde dijaloga
Premijer Kosova Hašim Tači, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i srpski premijer Ivica Dačić na konferenciji za novinare nakon sedme runde dijaloga

Danas u Briselu bez komentara na jučerašnju, maratonsku rundu dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Vrijeme je za konsultacije, kako je i saopštila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nakon sastanka sa dvojicom premijera i, ne želeći uticati na njihov tok, toga se drže i evropske adrese.

Novinari koji su danas, nakon gotovo dvanaestosatnog susreta dvojice premijera sa visokom predsatvnicom, pokušali dobiti evropske reakcije, naišli su na zid šutnje. Niti jedna od adresa Komisije ili Savjeta nije bila voljna da komentariše sedmu po redu rundu dijaloga vodjenog, kako sami Evropljani priznaju, o teškim i ključnim temama, kao što je organizacija i ovlaštenja buduće zajednice srpskih opština na Kosovu. Umjesto toga, nezvanično se ističe pregovaračka umješnost baronese i važnost činjenice da se dijalog i dalje vodi.

Opet nezvanično, s obzirom na stavove sa kojima je započela posljednja runda, optimizam posmatrača je probudila činjenica da je ona, neplanirano, produžena do duboko u noć. To, vjeruje se, za sada sigurno pokazuje barem volju da se dodje do svima prihvatljivih rješenja. Tako se konstatacija nakon skupa da je sporazum jednako blizu koliko je i daleko, tumači ipak kao korak naprijed, korak nakon kojeg slijede konsultacije kako bi, vjeruje se u Briselu, na narednom sastanku, drugog aprila, konačno uspješno zaključena ova iznimno važna tačka.

"Sada je red na konsultacije- ako želimo da budemo sigurni da će se ono o čemu razgovaramo i primjeniti na terenu, vrijeme je za konsultacije prije nego što se vratimo za sto drugog aprila na sastanak koji će zaključiti ovu temu diskusije. Obojici premijera sam rekla da nisam mogla pželjeti bolje društvo za svoj rodjendan- oni nakon ovoga istim avionom lete u Njujork i moj rodjendanski poklon će biti ako nastave i tada sa zajedničkim radom i nadam se da ćemo postići sporazum drugog aprila", saopštila je Ešton.
XS
SM
MD
LG