Linkovi

Brisel: Napredak u razgovorima Dačića i Tačija


Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači razgovaraju tokom šeste runde dijaloga, 4. marta 2013. godine u Briselu
Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači razgovaraju tokom šeste runde dijaloga, 4. marta 2013. godine u Briselu

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton koja posreduje u dijalogu veruje da će rešenje biti pronađeno na sastanku 2. aprila

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton konstatovali su u sredu uveče u Briselu da je u sedmoj rundi dijaloga postignut napredak, dok je Ešton navela da veruje da će zaključno rešenje biti nađeno na završnom sastanku 2. aprila.

"Očekujemo da u narednim danima dođemo do rešenja o normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, pre svega u severnoj Mitrovici. Mi takođe želimo slobodu kretanja, vladavinu zakona i razvoj demokratskog društva", rekao je kosovski premijer Hašim Tači i istakao da "dogovor o normalizaciji odnosa znači postizanje stabilnosti u čitavom regionu".

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je da su "razgovori bili žustri i zato što smo razgovarali o najvećim, najtežim temama koje muče odnose Beograda i Prištine već više decenija".

Sedma runda dijaloga na nivou premijera, započela je tokom prepodneva i trajala oko 12 sati. Suprotno dosadašnjoj praksi, ova runda je zapčela zajedničkim sastankom visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, da bi se nastavila njenim odvojenim razgovorima sa dvojicom premijera.

Tokom poslijepodneva, kada se očekivao kraj razgovora, saopšteno je da se trojka ponovo sastaje.

Opšti je utisak da su sve strane zainteresirane da se dodje do svima prihvatljivog rješenja, posebno kada je riječ o pitanju zajednice srpskih opština na Kosovu, a podršku dvojici premijera kao i evropskim posredicima u dijalogu je danas iskazao i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu, Filip Riker.

Vjerujemo da je moguće naći rješenja - vrlo sam zadovoljan da sam vidio premijera Dačića, kao i premijera Tačija, susreo sam se i sa komesarom Fileom, i vidjecu i neke druge evropske zvaničnike.

Američka uloga je da podržavamo ovaj proces, da podržavamo i Srbiju i Kosovo i njihovi lideri čine najbolju stvar učestvujući u ovom procesu. To je i znak pravog liderstva- biti konstruktivan, naći put naprijed, fokusirajući se na evrpsku budućnost, a ne na prošlost. I mislim da je to u najboljem interesu stanovnika obje države i sa zadovoljstvom podržavamo te napore...”
poručio je Riker.
XS
SM
MD
LG