Linkovi

Istorijski sastanak Jahjage i Nikolića u Briselu: Otvorena knjiga dogovora


Susret predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton (izvor: sajt EU)

Prvi sastanak sastanak lidera Srbije i Kosova visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenile konstruktivnim, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da status Kosova ostaje prepreka

U briselskom kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u sredu je održan istorijski prvi sastanak sastanak predsednika Kosova i Srbije Atifete Jahjage i Tomislava Nikolića, čime su Priština i Beograd podigli dijalog na najviši nivo.

Susret se odvijao iza zatvorenih vrata, nije bilo zajedničke konfrencije za štampu, a Nikolić je nakon sastanka novinarima izjavio da su zajedničke konstatacije sa sastanka - želja da se na Kosovu živi bolje, da Srbija bude u EU, da se iz prošlosti izađe u sadašnjost i budućnost.

On je istakao da je pitanje statusa Kosova ipak ostaje najveća prepreka, dodajući ipak da je dobro što se razgovara.

“Za početak je dobro, za početak otvorili smo knjigu dogovora, koliko dugo će trajati…na kraju krajeva nije ni važno, bolje je da dugo razgovaramo, i nekad i nekako dođemo do rešenja, s tim što ukoliko pozicija Prištine ostane takva, nepromenjiva, da je to nezavisna država, koja istina ne prepoznaju UN, onda ćemo teško da se dogovormo. Jednostavno, bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije, bez saglasnosti Srbije - dok postoje ovakve UN, onda ne znam zašto se ne bi dogovarali o nekakvom drugom rešenju koje bi omogućilo da se ne samo na teritoriji Srbije, već na celom Balkanu živi bolje nego do sad", kazao je Nikolić

On je ipak dodao da ne postoji drugo rešenje izuzev dogovora, te da rezolucija Srbije nudi rešenje koje bi Kosovu omogućilo da se potpuno ostvari i razvije kao da je nezvisna država.

U izjavi za srpske medije Nikolić je kazao da se u budućnosti jedan ovakav sastanak može ponoviti, ali ako se teme konkretizuju ili ukoliko se napravi nacrt sporazuma kojim bi se rešila neka pitanja.


Predsednica Kosova ocenila je da je njen sastanak sa Nikolićem bio prvi sastanak predsednika dve nezavisne i suverene države.

"Atmosfera tokom sastanka, koji je trajao nešto više od dvadeset minuta, je bila konstruktivna. Pružili smo opštu podršku procesu normalizacije odnosa između dve zemlje, koja daje značajan doprinos miru i stabilnosti... Ja sam se susrela sa liderima svih zemalja regiona. Posle ovog sastanka, ostaje samo sastanak sa predsednikom BiH. Ovo je bio susret sa predsednikom susedne države i deo mojih diplomatskih aktivnosti", kazala je Jahjaga za Dnevnik Radio-televizije Kosova.

Jahjaga je rekla da je pružena snaža podrška dijalogu koji vode premijeri Kosova i Srbije, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i rešenje problema sa kojima se susreću građani.

Visoka predstavnica Ešton ocenila je da je sastanak sa predsednicima Kosova i Srbije "protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi".

"Razgovarali smo o dijalogu premijera Dačića i Tačija, u kojem posredujem. Dijalog je već rezultirao značajnim postignućima, zahvaljujući konstruktivnom angažmanu obe strane. Sada razgovaramo o pitanju severa Kosova i naredne sedmice biće ključne. I predsednik Nikolić i predsednica Jahjaga uverili su me u njihovu kontinuiranu podršku i predanost dijalogu i evropskim agendama", rekla je Ketrin Ešton.

Ešton je, kako je navela, ponovila da postoji evropska perspektiva i za Srbiju i za Kosovo, te "ohrabrila obe strane da nastave s naporima potrebnim za dalji napredak prema Evropskoj uniji, na preporuke Saveta EU iz decembra 2012".

Pre trilateralnog susreta, Ešton se odvojeno sastala prvo sa predsednikom Srbije, a potom sa predsednicom Kosova.

Predsednica Kosova je pre susreta sa Eštonovom izjavila da ovaj sastanak predstavlja “otvaranje novog poglavlja dveju država na njihovom putu ka evropskim integracijama.”

“Ovo je prvi susret koji se održava u okviru međudržavnih odnosa dve države, Kosova i Srbije, susreta na nivou predsednika, kao dve ravnppravne, suverene I nezavisne države”, navela je Jahjaga u obraćanju novinarima prije sastanka.

Pre toga, predsednica Kosova se u Misiji SAD-a pri EU sastala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i Vilijamom Kenardom, ambasadorom SAD pri EU, kao i sa predsednikom Evropskog saveta, Hermanom van Rompuyem.

Opozicija na Kosovu podeljena je u vezi sastanaka – dok jedni smatraju da on može doprineti normalizaciji odnosa, drugi su ubeđeni da tako nešto ide samo u korist Srbije. I u Srbiji je izraženo nezadovoljstvo povodom sastanaka kojeg su radikali ocenili protivustavnim.

Zadovoljiti sve političke opcije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da je vreme da, nakon dva premijera, i oba predsednika daju svoj doprinos stvaranju prave atmosfere i omoguće da se implementiraju do sada postignuti dogovori.

„Mi bi svakako voleli da se to desilo odavno jer je to u mnogo čemu rasteretilo odnose između Beograda i Prištine i po mom dubokom uverenju ne bi bilo problema koji su rezultirali u tome da predsednik za vreme praznika nije mogao posetiti Kosovo. Ali, šta je bilo, bilo je. Mislim da sada najprije treba pohvaliti da je do tog susreta došlo i da će to svakako ojačati međusobno poverenje na obe strane što je posebno važno u ovim danima kada su u Srbiji neke druge komplikacije koje treba prevazići i pokazati da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu sa Kosovom i da će napraviti sve što je u njezinoj moći da se izbori za datum.“

Kacin ne smatra da je ovo prelomna tačka za predsednika Srbije zbog loših odnosa u regiji, ali se nada da će doprineti relaksaciji odnosa na prvom mestu sa Hrvatskom.

"Predsednik Nikolić je imao dosta kontroverznih izjava, bio je u raznim posetama u svim mogućim i nemogućim zemljama, ali mislim da je ipak dobro da je došlo do tog susreta jer će to biti i prava poruka za Zagreb da bi konačno došlo i do njegove posjete Hrvatskoj."

Na pitanje da li EU očekuje da premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači stave potpis na nekakav dokumet koji bi bio garant te normalizacije odnosa is vega što se dogovore tokom rundi dijaloga, Kacin odgovara:

"Ja ne bih istrčavao sa izjavama takvog tipa. Došlo je do četiri sastanka u kojima je iz sastanka u sastanak raslo međusobno poverenje i međusobno poštovanje. Koliko daleko i koliko brzo mogu stići to znaju njih dvojica najbolje i to bih rekao da može procijeniti i Ketrin Ešton. Ona je posvećena tome da ubrza taj ritam, tu dinamiku i da, u što je moguće kraćem vremenu, dođe do većih rezultata. Dokle će stići, to ne znam ali mogu kao izvestilac za Srbiju javno reći da bi ja želeo da na tom putu stignu što brže što dalje."

Ocene koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izneo nakon što se sastao sa kosovskom koleginicom Atifete Jahjagom su izraz njegovog nastojanja da zadovolji sve političke opcije, kako one u Srbiji tako i u međunarodnoj zajednici. Takvu ocenu izneo je u izjavi za RSE nakon susreta Jahjaga – Nikolić u Briselu profesor Univerziteta u Gracu, poznavalac balkanskih prilika, Florijan Biber.

„Od Nikolića se nije ni moglo očekivati da bude fleksibilniji“, kaže Biber.

„Naravno bio bi jak signal da je on posle sastanka bio optimističniji. Ali ne smemo zaboraviti da se zvanični sastanak predsednika Kosova i Srbije još ni jednom nije dogodio. Boris Tadić se na to nije odlučio. Već samo po sebi održavanje sastanaka je simbolično jako značajno, sve i da neke izjave ne zvuče ohrabrujuće", smatra Biber.

Osvrćući se na Niklićevu izjavu da ima poverenja u Vladu Srbije i pregovarački proces koji vodi premijer Ivica Dačić (uprkos okolnostima u kojima se trenutno nalazi zbog povezivanja sa „aferom Šarić“), a da istovremeno izražava zebnju u budućnost dijaloga ukoliko bi obe strane nepopustljivo ostale na svojim pozicijama, Biber navodi da to samo zvuči paradoksalno.

Nikolić ide tako daleko da napominje da bi se u tom slučaju pregovarački pretvorio u nešto slično odnosima Severne i Južne Koreje, koje neprekidno pregovaraju ali bez efekta. Komentarišući takve stvave Biber objašnjava da postoji više različitih publka kojima se Nikolić obraća:

„Jedna je u Srbiji i jako je negativno nastrojena prema pregovorima sa Kosovom. Druga je međunarodna publika. Takođe ima i one kojih nije mali broj u Srbiji koji žele pragmatičnu politiku. Sa takvim izjavama on očigledno pokušava da zadovolji sve strane. Znači sastanak sa Jahjagom je jak signal za međunarodnu zajednicu, ocena da nije optimista je signal za nacionalističke struje u Srbiji koje velikim delom čine njegovo glasačko telo. S druge strane da je rekao da nema poverenje u Vladu zašto bi onda pregovori uopšte i bili vođeni. On ima toliko lopti u vazduhu da očigledno mora da igra sa svima, očigledno pokušava da zadovolji sve.“
Preuzeto od "RSE"

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG