Linkovi

Van Rompej: Uradjeno mnogo, treba više


Predsednik Srbije Boris Tadić govori na prvom Forumu Srbija-EU "Prevazilaženje krize, put ka Evropskoj uniji", 9. septembra 2011.
Predsednik Srbije Boris Tadić govori na prvom Forumu Srbija-EU "Prevazilaženje krize, put ka Evropskoj uniji", 9. septembra 2011.

Prvi forum "Srbija i EU" održan je danas u Beogradu uz prisustvo predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, koji je na skupu poručio da je Srbiji mesto u EU, ali da će EU o kandidaturi Srbije odlućivati i na osnovu dijaloga i odnosa Beograda i Prištine. Srpski predsednik Boris Tadić odgovorio da Beograd ne očekuje privilegije na putu ka EU, ali ni nove uslove.

Odnosi Beograda i Prištine biće jedan od elemenata koje će Evropska unija razmatrati prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Herman vam Rompej i poručio da je budućnost Srbije u EU. Učestvujući u radu prvog foruma Srbija i EU, koji se danas održava u Beogradu, Rompej je izjavio da će Evropski savet o kandidaturi Srbije odlučivati na osnovu ispunjenja Kopenhaških kriterijuma, čiji su osnovni elementi regionalna saradnja, posebno na zapadnom Balkanu koji je opterećen ratovima.

Čestitajući srpskim vlastima na uspesima koje su do sada postigli u reformama, van Rompej je upozorio da ne može biti prečica u ispunjavanju kopenhagenških uslova:

"Uradili ste mnogo, ali treba mnogo više. Mi smo spremni da vam pomognemo na tom putu. Neće biti ni lako ni brzo. Ali možete biti sigurni da će Unija biti spremna kada vi budete spremni".

Uz oceni da je pitanje Kosova osetljivo, Van Rompej je pozdravio je najnovije rezultate dijaloga Beograda i Prištine, koji, kako je rekao, treba da spreče opasnost koju nose jednostrani potezi.

A kako je istako srpski predsednik Boris Tadić Srbija poseduje pun kapacitet za početak pregovara o članstvu i po njegovoj oceni Beograd je učinio sve što je mogao da dođe do pregovora sa EU:

"Srbija očekuje da u procesu evropske integracije bude tretirana baš kao i sve druge zemlje koje pretenduju na članstvo u EU. Ne tražimo nikakve privilegije, nikakve olakšice, ali isto tako ne možemo da prihvatimo nametanje novih i drugačijih uslova koji bi nas izdvajali iz statusa drugih zemalja", poručio jE Tadić.

Tadić je ponovio da Srbiju niko ne treba da ubeđuje da pitanje Kosova mora biti rešeno pre njenog ulaska u EU, kao i da neophodno realistično rešenje za Kosovo koje bi podrazumevalo poštovanje interesa obe strane:

"Četiri bitna elementa budućeg rešenja kojem svi moramo da težimo jesu: traženje optimalne opcije za sever Kosova, garancija bezbednosti za Srbe koji žive u enklavama u drugim delovima Kosova, status najznačajinih srpskih verskih spomenika kulture i pitanje imovine države Srbije i Srba na Kosovu", naveo je Tadić.

Srpski šef diplomatije je izrazio oprez kada su u pitanju dalje evrointegracije – po njegovom mišljenju vrlo su mali izgledi da Srbija do kraja godine dobije i datum za početak pregovora sa EU o članstvu:

"Mislim da treba biti oprezan u predviđanjima i naprosto posmatrati evropski proces kao proces reformi, a ne kao proces dostizanja nekih tačaka i dobijanja nekih pozitivnih ocena od nekoga iz Brisela", rekao je Jeremić.

Kako pak smatra potpredsednik Vlade Božidar Đelić Srbija je zaslužila ne samo status kandidata već i datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, dok je premijer Mirko Cvetković poručio da je Srbija odlučna da istraje na putu evropskih integracija jer je to suštinski interes zemlje i garancija bolje budućnosti za sve građane:

"Mi tu stratešku orijentaciju nećemo da napustimo pod pritiskom dnevnih problema, ma koliko oni bili teški", navodi Cvetković.

Osim rada na glavnom panelu, danas se u Beogradu u okviru Foruma Srbija - EU razgovaralo o ekonomiji razvoja i održivom razvoju, o socijalnom uključivanju i borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

Sam Forum okupio je više od 400 ministara, intelektualaca, predstavnika nevladinog sektora i novinara iz više zemalja EU i regiona.

XS
SM
MD
LG