Linkovi

EU: Potvrda evropskog opredeljenja Srbije


Brisel pozdravio uspešno održavanje izbora u Srbiji, uz poziv Beogradu da nastavi sa reformama i normalizacijom odnosa sa Prištinom

Brisel pozdravlja uspješno održavanje izbora u Srbiji, potvrdu evropskog opredjeljenja, očekujući da se vlast formira što prije i nastavi sa pregovorima o prijemu, radom na reformama, te normalizacijom odnosa sa Prištinom.

Prva zvanična reakcija iz Brisela na izbore u Srbiji došla je od strane Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Čestitam narodu Srbije na provedenim izborima. Zamjenik premijera Vučić se do sada pokazao kao snažan i važan partner tokom dijaloga i ja očekujem da će se razgovori nastaviti, a mislim da je to i on jasno naglasio. Nadam se da ću uskoro posjetiti Srbiju, onda kada se formira vlada i radujem se tome. Mi smo već u razgovorima i sa Beogradom i sa Prištinom o tome kada da se održi novi krug dijaloga. Ja sa nadam vrlo skoro."

Za evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea, rezultat izbora u Srbiji je dokaz evropskog opredjeljenja. On, uz čestitke na izborim koji su održani u skladu sa demokratskim standardima, ukazuje na zapažanja medjunarodnih promatrača: potreba za osnaženjem medijskog pluralizma, kao i nastavak reformi na polju prava.

"Ono što je jasno, narod Srbije je dao punu podršku evropskom smjeru vladine politike. Pozdravljamo namjeru lidera SNS, gospodina Aleksandra Vučića da što je prije moguće započne razgovore o formiranju nove vlade. U prvoj godini pregovora zemlje o prijemu je iznimno važno da se što prije formira vlada i parlament i nastavi sa procesom."

Od Srbije se očekuje da sa novom snagom nastavi rad na reformama, prije svih na polju vladavine zakona i osnovnih sloboda, kao i da radi na strukturnim ekonomskim reformama. Gotovo nije neophodno napominjati da je ključno da se nastavi sa dijalogom sa Prištinom, primjeniom do sada postignutih sporazuma, kao i nastavku normalizacije odnosa, kaže se u saopštenju Komesarijata za proširenje EK, koje potpisuja komesar Štefan File.
XS
SM
MD
LG