Linkovi

Upitnik EK naredne nedelje


Šef Delegacije EU u Srbiji predstavlja Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama
Šef Delegacije EU u Srbiji predstavlja Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama

Evropski komesar za proširenje Stefan File predaće iduće nedelje srpskim zvaničnicima upitnik sa 2.400 pitanja, na osnovu koga će Evropska komisije doneti mišljenje o kandidaturi Srbije. O tome šta sadrži sam izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i koliko je važno ispunjavanje preporuka Komisije, danas je u Beogradu govorio šef Delegacije EU u Srbiji.

Srbija mora u narednih godinu dana da ostvari napredak u više oblasti kako bi odgovorila na izazove koji su navedeni u godišnjem izveštaju o napretku, poručio je danas šef Delegacija EU u Srbiji Vensan Dežer.

Na prezentaciji Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu integracija u 2010-toj, Dežer je rekao da je važno je ostvariti vladavinu prava i nezavisan sistem pravosuđa, boriti se protiv korupcije, rešiti pitanje javnih nabavki, ostvariti poštovanje ljudskih prava i ostvariti ono što se zove dobra vladavina, koja se sastoji od nekoliko elementa:

"Prvi je zakon o izborima, a drugi je pitanje blanko ostavki. Te dve stvari su povezane sa pitanjem odgovornosti izabranih poslanika u parlamentu nasuprot građana. Treća stvar, opet povezana sa ovima je problem finansiranja političkih stranaka, a četvrta se tiče funkcionisanja parlamenta i kvaliteta zakona koje donosi, kao i nadzora nad sprovođenjem zakona koje je izglasao."

Kao važno za Srbiju Dežer je naveo je i unapređenje regionalne i saradnje sa Haškim tribunalom, odnosno nastavak potrage za preostalom dvojicom haških optuženika. A kako je podsetio zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović, srpske vlasti pripremaju akcioni plan za ispunjenje preporuka iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u 2010. godini:

"Ovaj akcioni plan će sadržavati preporuke Evropske komisije iz godišnjeg izveštaja, spisak institucija koje će biti nadležne za ispunjavanje preporuka, mere koje je neophodno preduzeti da bi se na njih odgovorilo i rokove u kojima će preporuke biti ispunjene."

Resorna ministarstva će imati punu odgovornost za ispunjavanje onoga što je sadržano u izveštaju Komisije, objasnio je Majstorović i dodao da će ostvarivanjem preporuka Evropske komisije biti izvesnije dobijanje statusa kandidata do kraja sledeće godine.

XS
SM
MD
LG