Linkovi

EU i NATO pozdravili ishod referenduma


Za jedne je to potvrda ujedinjene i snažne EU, a drugi u činjenici da će opstati Velika Britanija vide garanciju očuvanja snage vojnog saveza

Evro - atlantske institucije pozdravljaju odluku većine Škota da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Povodom odluke većine Škota da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu, oglasio se predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo jasno iskazujući zadovoljstvom rezultatom referenduma.

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da zadrži jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Ovakav rezultat referenduma je dobar za našu ujedinjenu, otvorenu i snažnu Evropu. To je upravo ono za šta se bori Evropske komisija. Komisija takodje pozdravlja činjenicu da su tokom debate vodjene proteklih godina, škotska vlada i narod više puta pokazali i potvrdili svoje evropsko opredjeljenje. Takodje smo spremni da se uključimo u konstruktivan dijalog sa škotskom vladom o oblastima koje su u njenoj nadležnosti, veoma važnim za škotsku budućnost, poput rasta i zapošljavanja, energije i zaštite živote sredine".

Upravo tu treba tražiti dodatne razloge zašto Briselu odgovora ostanak pro-evropskih Škota u ne uvijek Uniji naklonjenom britanskom kraljevstvu. Nadaju se da će, ukoliko, kako najavljuje premijer Kameron, za tri godine dodje do svebritanskog referenduma o tome stati ili ne u sastavu Unije, imati snažan glas ZA na svojoj strani. Sa druge strane, separatisti poput najjače flamanske partije, NVA su se nadali da će Škotska otvoriti vrata kroz koja će uskoro proći i nezavisna Flandrija.

"EU se treba manje širiti izvan Unije, ali treba da bude sposobna da ima unutrašnje debate za one narode koji bi željeli da idu svojim putem na miran i demokratski način. Vjerujem da to treba da bude moguće - Škoti su prvi, možda će oni da otvorene branu, vidjećemo"

Vidjeli smo, medjutim, nešto drugo, čemu su se, sa razlogom, obradovali i u sjedištu NATO. Tako generalni sekretar, Anders Fog Rasmusen, poručuje da u potpunosti poštuje odluku Škota, te da pozdravlja izjavu britanskog premijera kako će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti dalje kao jedinstvena zemlja. On podsjeća da je riječ o zemlji koja je jedan od osnivača Alijanse, uz uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti sa odlučujućom ulogom u očuvanju čvrstog vojnog saveza.

XS
SM
MD
LG