Linkovi

EU bez dogovora o sankcijama Rusiji


Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini potpisuju sporazumu o statusu Savetodavne misije EU za reformu sektora civilne bezbednosti u Briselu, 17. novembra 2014.

Evropska unija nije uspjela da postigne jedinstvo oko toga kako reagovati na vijesti o novom naoružavanju separatista na istoku Ukrajine od strane Moskve.

Umjesto najavljenih novih sankcija Rusiji, ministri su samo od svoje administracije tražili nova imena proruskih separatista koja bi narednih dana dodali evropsku na crnu listu.

Sa druge strane, Unija čini sve da pokaže Kijevu spremnost da pomogne, podrži civilno društvo i reforme tako neophodne kako bi Ukrajina dobila funkcionalnu upravu - tako je jutros potpisan sporazum sa ukrajinskim zvaničnicima o početku evropske savjetodavne misije koja za cilj ima osnaženje sektora civilne bezbjednosti u zemlji.

Ipak, nisu pomogli apeli gostiju iz Ukrajine da Evropljani, pokazujući zube Moskvi, štite i vlastitu bezbjednost - nije danas bilo dogovora o novim sankcijama Moskvi, tek samo najava proširenja crne liste i nastavka angažovanja na gradnji funkcionalne države.

“Razvijaćemo naše akcije na bezbjednosnom polju zajedno sa OEBS-om,
kada je riječ o unutrašnjim reformama, ustavu"
, ističe visoka predstavnica EU, Federika Mogerini:

Evropljani, umjesto sankcija, žele da vide nastavak dijaloga jer, kako kažu, Rusija jeste dio problema ali jeste i dio rješenja...

“Kako uspostaviti dijalog izmedju Kijeva i Moskve, izmedju Kijeva i
istoka Ukrajine, izmedju EU i Rusije, ne samo o Ukrajini, vec i o
brjinim drugim globalnim i regionalnim pitanjima...time ćemo se
baviti narednih mjeseci, analizom naših ukupnih odnosa sa Rusijom"
, navodi Mogerini.

Očekivati je dakle, evropski stav koji će, uz sankcije otvoriti prostor i za ozbiljniji dijalog sa Rusima koji, iz evropske perspektive, ostaju dio problema ali i rješenja.

XS
SM
MD
LG