Linkovi

EK: Pregovori sa SAD nisu propali


Plan Evropske komisije je da se trgovinski sporazum sa Amerikom potpiše do kraja ove godine, rečeno je danas u Briselu u odgovoru na sve češće tvrdnje kako su pregovori Unije i Vašington o sporazumu definitivno propali.

Pregovori o slobodnoj trgovini izmedju Amerike i EU su propali ali niko to ne želi javno da saopšti, izjavio je tokom vikenda u Berlinu njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, dok je ranije i iz Pariza poručeno da su uslovi pod kojima bi Unija, pa i Frncuska trebali da stave potpis na sporazum- neprihvatljivi.

Još manje su protiv sporazuma gradjani i nevladine organizacije koji širom Evrope uporno organizuju proteste - ne žele snižavanje standarda zaštite hrane, genetski modifikovanu hranu na svome stolu, zaštitu interesa velikih kompanija, boje se gubitka radnih mjesta.

Činjenica jeste da ni nakon 14 krugova pregovora još niti jedna tačka sporazuma nije do kraja ispregovarana, što mnogima daje utisak ili nadu, kako hoćete, da je sporazum, prije nego je i nastao - mrtav. Medjutim, danas u Evropskoj komisiji tvrde suprotno.

"Komisija stabilno napreduje u aktuelnim pregovorima. Posljednji krug pregovora je održan ovdje u julu i sada ulazimo u ključnu fazu. Imamo priedloge za gotovo sva poglavlja i vidimo okvir budućeg sporazuma. Pregovori se nastavljaju, a evropski ministnri će sa njihovim tokom biti upoznati 22. septembra na neformalnom skupu u Bratislavi. Komisija je spremna da zaključi pregovore do kraja ove godine, ali kao što je rekao i predsjednik Komimsije, nećemo zbog trgovinskog sporazuma sa Amerikom žtvovati evropske socijalne standarde, standarde bezbjednosti, zdravlja, i zaštite podataka. Tokom posljednjeg evropskog summta predsjednik Junker je pitao sve evropske lidere da li da nastavi sa pregovorima i opet je dobio mandat za to", rekao je portparol Evropske komisije Margaritas Šinas.

U Komisiji potvrdjuju da ništa još nije dogovoreno što, po njima, oduzima argumente protestima protiv trgovinskog sporazuma. Evropljani ne samo da protestuju, već i Komisiji šalju peticije. Na njenu adresu je stigla peticija sa milion potpisa, a potom i druga sa tri miiona potpisa iz svih evropskih država da se odustane od pregovora.

Odgovor Komisije je bio - gradjani mogu tražiti izmjene, ali ne i odustajanje od planiranih pregovora. U svakom slučaju, ko god i kada god bude potpisivao sporazum o slobodnoj trgovini sa evropske strane, moraće biti siguran da on, uz pozitivne strane razvoja ekonomija sa obje strane Atlantika, štiti interese stanovnika Starog kontineta.

XS
SM
MD
LG