Linkovi

EU želi novu energetsku strategiju


Još uvijek nije jasna sudbina mogućeg dogovora o tome ko će i koliko platiti za ruski gas koji je Ukrajina do sada potrošila, dok EU pokušava da nađe alternativne izvore snabdijevanja gasom

U ponedjeljak su Evropljani na sto stavili prijedlog koji još nema podršku Moskve, dok u isto vrijeme u Briselu pripremaju novu energetsku strategiju koja bi ih unekoliko oslobodila zavisnosti od ruskih energeneta.

Suština evropskog prijedloga, iznijetog u Berlinu na sastanku sa ruskom i ukrajinskom stranom je: Kijev će Gazpromu platiti 1,8 milijardi eura za do sada utrošeni gas, dok Rusi prave račun koji je viši tačno za jednu milijardu.

"Još uvijek nismo sve zaključili. Obje strane moraju sada da se konsultuju sa svojom ministrima, premijerima i predsjednicima i sa članovima upravnih odbora Naftogaza i Gazproma a mi smo kao krajnji rok za njihovu reakciju dali srijedu u ponoć", rekao je evropski komesar za energiju Ginter Otinger.

"Nažalost, situacija se nije promijenila tokom ovih pregovora kada je riječ o plaćanju. Račun za Ukrajinu iznosi 2,8 milijardi eura i Rusija je ispunila sve svoje obaveze kada je riječ o snabdijevanju. Isto tako, i kada je riječ o isporuci gasa EU preko Ukrajine", rekao je ruski ministar energine Aleksandar Novak.

"Ukrajina je spremna da plati cijenu koja je blizu tržišne. Tokom sastanka je Evropska komisija izašla sa prijedlozima ali, nažalost, ruska strana nije bila spremna da podrži stav Komisije o tome kako se ova simtuacija može riješiti", naglasio je ukrajinski ministar energije Juri Prodan.

Rezultat ovoga bi, imajući u vidu da nema informacija o pozitivnom odgovoru Moskve, i sudeći prema najavama ruske strane, moglo biti novo zavrtanje ventila. Imajući u vidu sve ovo, Evropljani su, za svoje interno tržište, predstavili nove pravce energetske strategije. Najveća ovisnost Unije je kada je riječ o gasu. Trenutno uvozi 66 posto potreba za gasom, trošeći na to milijardu eura dnevno!.

Oko 40 posto toga dolazi sa ruske strane, što znači da Gazprom od EU svakoga dana naplati 400 miliona eura. Želeći smanjiti ovisnost od Rusa, otvoriti tržište i za druge izvore i snabdjevače, Evropljani planiraju od Norvežana uvoziti više od dosadašnjih 33 posto svojih potreba, posebno ako Norveška otvori nova gasna polja u Barencovom moru.

Kako trenutno samo Irska, Velika Britanija i Španija ne uvoze gas iz Rusije, dok su Finska, baltičke republike, Bugarska i Slovačka u potpunosti ovisne od ruskog gasa, evropski plan predvidja i snažniju unutar-evropsku gasnu mrežu gdje bi gas iz jednog dijela Evrope mogao biti transportovan, ukoliko ima potrebe, na drugi kraj.

Neophodna je evropska energetska unija, vjeruju u Komisiji, za šta im, bez sumnje, treba politička podrška evropskog vrha. U tom smislu, energija će biti jedna od ključnih tema narednog junskog samita EU.
XS
SM
MD
LG