Linkovi

Medijski rat EU protiv Rusije


Medijski rat EU protiv Rusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Medijski rat EU protiv Rusije

Prihvaćena holandsko-poljska inicijativa da se odgovori na medijski rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine i Zapada, TV kanalom na ruskom koji bi razoktrivao sve fabikovane "istine" Moskve.

Za sada neravnopravna borba izmedju Moske i Kijeva vodi se i na medijskom polju. Sa milionskim budžetima, ruska medijska mašinerija suvereno vlada bojnim poljem, imajući sa druge strane stidljive pokušaje da se ruskom govornom području pokaže i druga strana medalje. U Briselu neke od evropskih članica pokreću inicijativu da se objektivnim činjenicama podrži istina o ukrajinskoj krizi.

Davno je neko rekao da u ratu prva umre istina. Zamislite samo da vam sa ekrana državne televizije, kojoj bi trebalo vjerovati, svakodnevno ponavljaju: malezijski avion, koji se prije godinu dana srušio nad Ukrajinom, oboren je od strane ukrajinskih snaga, Rusija nema ništa sa slobodarskom borbom naroda na istoku Ukrajine i Krim je, bez ruske intervencije prišao Moskvi...samo dio je to tvrdnji koje dolaze sa ruskih TV kanala i kojima je jedini problem - što su fabrikovane.

"Jedna od najpopularnijih priča ruske propagande je razapinjanje na krst trogodišnjeg dječaka na istoku Ukrajine, kojeg, naravno, nije razapela ukrajinska nacionalna garda, ali je ruska državna televizija od toga napravila udarnu vijest, citirajući samo neku ženu koja govori kako je neka druga žena to navodno vidjela. Ta priča je išla bez prestanka da bi, na kraju, ispalo kako priča dolazi iz televizijske serije 'Igra prestola'", kaže ko-osnivač "Stop Fake News" Jeven Fedčenko.

U Ukrajini su odlučili da na takvu propagandu stave tačku i u tome je posebno aktivna organizacija "Stop Fake News".

"Ideja je prikupiti sve lažne vijesti i staviti ih zajedno. Kada to zajedno vidite, vidite i logiku iza toga", objašnjava ko-osnivač "Stop Fake News" Margo Gonta.

Riječ je o maloj organizaciji u kojoj novinari rade u svoje slobodno vrijeme, koja se suprotstavlja vjerovatno najbolje organizovanoj i finansiranoj propagandnoj mašineriji svih vremena. Kao takvi, oni predstavljaju opasnost, pa ih ruski hakeri napadaju gotovo svakodnevno.

Na meti je još jedan ukrajinski medij. Da je opet riječ o borbi Davida i Golijata govori i uložen novac. Budžet ukrajinskog kanala za vesti je 15 miliona dolara, dok njegov ruski pandan, "Russa today" ima čak 300 miliona na raspolaganju. Tačnije: toliko je bilo prije nego što je Kremlj odlučio da njhov budžet poveća za 40 odsto.

"Ne postoje dvije strane u konfliktu, samo je jedna strana: samo snažni napori Moskve da dezinformišu javnost o situaciji u Ukrajini", smatra urednik "Ukraine today" Piter Dikinson.

Brisel, koji se i sam, dajući podršku Ukrajini i uspostavljajući sankcije Moskvi, našao na nišanu ruske propagandne mašinerije, mjesto je gdje su inicijativu za medijski odgovor uobličili predstavnici Poljske i Holandije.

"Mislim da je važno da imamo odgovor na rusku propagandu, posebno ljudima sa ruskog govornog područja. Ne odgovor koji će biti iste vrste, ne kontra-propagandu, već da pružimo činjenice da mediji na ruskom imaju osnovu za objektivne informacije. Informisali smo Vijeće ministara, mi i Poljaci zajedno, da u tome tražimo podršku cijele Unije i plan nam je takodje da u te svrhe organizujemo donatorsku konferenciju", objašnjava ministar vanjskih poslova Holandije, Bert Kunders.

Još je neizvjesno kada će ovaj projekat ugledati svjetlo dana, ali je sasvim izvjesno da bi nešto od istine i objektivnosti u ovom propagandnom ratu bilo više nego dobrodošlo.

XS
SM
MD
LG