Linkovi

Žbogar: Približiti Kosovo EU


Novi predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar i kosovski premijer, Hašim Tači na konferenciji za novinare posle sastanka, 7. februar 2012.
Novi predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar i kosovski premijer, Hašim Tači na konferenciji za novinare posle sastanka, 7. februar 2012.

Novoimenovani specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Samuel Žbogar razgovarao je u Prištini sa predsedicom i premijerom Kosova o zajedničkim koracima kako bi Kosovo implemetiralo sve demokratske kriterijume koji su neophodni u procesu integracije u Evopsku uniju.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem da je njegova uloga da pomogne Kosovu na putu ka Evropskoj Uniji.

“Moja misija je da imamo jaku Evropu ovde na Kosovu kako bi pomogli Kosovu da postane evropsko i kako bi pomogli Kosovu da dodje u Evropu. Ovde sam da slušam i čujem šta su potrebe i želje Kosova, kako bih mogao da uputim savete odgovornima u Briselu koji će predlagati konkretne ideje kosovskoj vladi, u vezi reformi, dijaloga između Prištine i Beograda i pitanja severa”, kazao je Žbogar.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da za Kosovo postoji samo jedna sigurna perspektiva. Po njegovim rečima Kosovo je deo evropske porodice, ali da bi postalo evropsko mora nastaviti da sprovodi započete reforme.

“Želimo da imamo pozitivno prisustvo Evropske unije na Kosovu jer želimo da izgradimo jače i uredjenije multietničko i demokratsko Kosovo. Razgovarali smo i o tome kako da primenimo zajedničke zaključke koje je Kosovo postiglo u razgovorima sa Srbijom, pod pokroviteljstvom EU i uz podrsku SAD”, rekao je Tači.

Govoreći o severu Kosova Tači je istakao da će Vlada učiniti sve kako bi se i taj deo integrisao u kosovsko društvo bez razlike u odnosu na ostale delove Kosova.

“Neće biti nikakvog specijalnog ili autonomnnog tretmana ni za jednu zajednicu ni u jednom delu Kosova. Kosovo je jedno, sa nedodirljivim teritorijalnim integritetom koji je medjunarodno priznat. Kosovo je suverena zemlja”, kazao je premijer Kosova.

Samuel Žbogar sastao se danas i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom. Pored funkcije specijalnog predstavnika EU na Kosovu Žbogar je i šef kancelarije EU u Prištini, a na ove dužnosti stupio je juče.

XS
SM
MD
LG