Linkovi

EU: Propuštena prilika za CG da uspostavi politički dijalog u Skupštini


Arhiva - Skupština Crne Gore

Evropska unija izrazila je u četvrtak žaljenje što - zbog nedostatka kvoruma - privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uspio da uspješno okonča svoj rad prije kraja mandata, 18.12., saopšteno je u četvrtak iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

"Ovo je propuštena prilika za Crnu Goru da ponovo uspostavi politički dijalog u Skupštini, da na sveobuhvatan i inkluzivan način sagleda izborni okvir, poveća povjerenje u sprovođenje parlamentarnih izbora sljedeće godine i postigne međustranački dogovor o brojnim pitanjima koja su presudna za program reformi na putu Crne Gore ka EU, posebno za poglavlja 23 i 24", navodi se u saopštenju Delegacije EU u Crnoj Gori.

Prema navodima saopštenja, “EU ponavlja da je mjesto političkoj debati u Skupštini i da parlamentarni bojkoti nisu rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU”.

“EU je dosljedno ohrabrivala sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost za vraćanje političke debate u Skupštinu”, piše u saopštenju.

Delegacija EU navodi i da je “regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, ali to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24.6. 2019”.

Komentarišući saopštenje Delegacije EU o neuspjehu izbornih reformi u Crnoj Gori, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, je saopštila da je “potpuno saglasna” sa pozivom EU na medjustranački dijalog i puno učešće u radu parlamenta.

Ona je u četvrtak na svom Tviter nalogu ocijenila da “crnogorska vlada i opozicija moraju da udvostruče napore kako bi se obezbijedili vjerodostojni i inkluzivni izbori u 2020”.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva trebao je da završi posao izbornih reformi do 18. decembra, ali je, zbog medjusobnog nepovjerenja, izostao konsenzus predstavnika vladajućih i opozicionih političkih grupacija.

EU je od Crne Gore, koja predvodi zemlje kandidate za članstvo u Uniji, tražila konsenzualnu reformu izbornog zakonodavstva kako bi se povećalo povjerenje u izborni proces u godini parlamentarnih izbora.

Saopštenje EU kritikovao je pridruženi član Odbora, predsjednik NVO Građanska alijansa Boris Raonić, koji je ocijenio da je Delegacija EU u Crnoj Gori “pokazala da nije bila dorasla izazovu koji je prihvatila kroz pokušaj postizanja dogovora između Demokrata i DPS”.

Raonić smatra da Delegacija EU “nije dobro mapirala politički spektar u Crnoj Gori i krenula u dogovor sa nepouzdanim partnerima”.

On je današnje saopštenje Delegacije nazvao “posipanje pepelom”, ocjenjujući da “iznošenje opštih mjesta ne može zadovoljiti crnogorsku javnost”.

Sada se (Delegacija EU u Crnoj Gori) moraju aktivirati dodatno i, bez obzira na neuspjeh Odbora, poraditi na postizanju konsenzusa i uspostavljanju dijaloga koji bi omogućio da izborni proces ne bude obilježen izbornim pravilima već sučeljavanjem programa i ideja”, poručio je Raonić u izjavi za Glas Amerike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG