Linkovi

EU produžila sankcije Rusiji


Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, govori tokom konferencije za štampu na samitu EU u Briselu, 14. decembra 2018.
Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, govori tokom konferencije za štampu na samitu EU u Briselu, 14. decembra 2018.

Lideri EU produžili su u četvrtak važenje ekonomskih sankcija protiv Rusije zbog konflikta u Ukrajini na novih šest meseci, usled pooštrenih tenzija izazvanih sukobom u Azovskom moru.

EU je prvi put uvela mere jula 2014. nakon što je let Malezija erlajnsa MH17 oboren izad Ukrajine, pri čemu je ubijeno 298 ljudi. Za napad Zapad krivi proruske pobunjenike.

Cilja se ruska ekonomija

Sankcije targetiraju čitave sektore ruske ekonomije, uključujući i njene vredne biznise sa naftom.

"EU jednoglasno produžava ekonomske sankcije protiv Rusije, nakon što nije napravljen nikakav napredak u implementaciji sporazuma iz Minska", tvitovao je redsednik EU, Donald Tusk sa samita u Briselu.

Mirovni sporazum iz Minska, koji je izdejstvovala EU i koji su podržali i Moskva, i Kijev, prvi put je usvojen krajem 2014. i kasnije obnovljen početkom 2015, ali od onda se krši redovno.

Konflikte između Ukrajine i Rusije ponovo je rasplamsan prošlog meseca kada su ruske snage zaplenile ukrajinske brodove i zarobile mornare koji su pokušali da prođu kroz Kreički moreuz iz Crnog mora u Azovsko more.

28 lidera ponovilo kritike

Dvadesetosmoro lidera EU ponovilo je svoje kritike upućene Rusiji povodom incidenta, naglašavajući svoju "krajnju zabrinutost" zbog kršenja "međunarodnog prava" od strane Moskve, u snažnim rečima pisanom saopštenju.

"Ne postoji opravdanje za upotrebu vojne sile od strane Rusije", kaže se u saopštenju, u kome se jop jednom poziva da mornari budu oslobođeni.

XS
SM
MD
LG