Linkovi

EU: Politički dijalog jedini način rešenja sirijske drame


Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen i francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drijan razgovaraju sa britanskim šefom diplomatije Borisom Džonsonom, evropskim komesarom Johanesom Hanom i austrijskom ministarskom spoljnih poslova Karin Knajsel u Luksemburgu, 16. april 2018. (REUTERS/Eric Vidal)

Ministri EU u ponedeljak su još jednom snažno osudili ponovljenu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijskog režima uz naglasak da se mora obnoviti politički dijalog kao jedini put rješenja sirijske drame. S tim u vezi očekuju da bi podsticaj konačnom rješenju mogla biti konferencija o Siriji koja će se u Briselu održati naredne sedmice.

Pred današnji sastanak, kratak dogovor Visoke predstavnice EU sa ključnim evropskim igračima predstavnicima Velike Britanije, Njemačke i Francuske, a jedinstvo evropskih članica po pitanju Sirije nije bilo teško postići.

"Predstavili smo danas prirodu i motive vojne intervencije koju smo zajedno sa Amerikom i Velikom Britanijom preduzeli protiv ciljeva u Siriji gdje se proizvodi hemijsko oružje. Unija i sve države članice su nas podržali u naporima da se preduprijedi i obeshrabri upotreba hemijskog oružja. EU je ujedinjena u ovom veoma ozbiljnom trenutku i sretni smo zbog toga", rekao je ministar vanjskih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan.

"To nije bio pokušaj da se promijeni tok rata u Siriji, promijeni režim ili se sa vlasti skine Asad. Bojim se da će se rat u Siriji astaviti sa svim svojim strahotama. Ali bio je to svijet koji je rekao da je dosta upotrebe hemijskog oružja, erozija tog tabua starog 100 godina je otišla predaleko pod Asadom i vrijeme je da kažemo dosta!", poručio je šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Evropski ministri su jedinstveni u stavu da konflikt u Siriji može biti zaustavljen samo političkim putem i zato oni i Brisel polažu ozbiljna očekivanja od konferencije o Siriji koju Unija organizuje naredne sedmice.

"Radićemo na pripremi konferencije u Briselu o Siriji što bi mogla da bude prilika da se ponovo pokrene proces pod pokroviteljstvom UN-a", rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Do tada intenzivne konsultacije sa američkim partnerima i ostatkom medjunarodne zajednice, uz nadu evropskih diplomata da će Rusiju privoliti za sto dijaloga o Siriji sa ozbiljnošću i u formatu koji će otvoriti prostor političkom rješenju sirijske drame.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG