Linkovi

EU pokreće pravne procedure zbog reforme sudova u Poljskoj


Ljudi pale sveće tokom dnevnog protesta protiv reforme sudova u Varšavi, 27. jula 2017.

Evropska unija započela je prekršajnu proceduru protiv Poljske zbog reformi koje je ta država sprovela nad svojim pravosuđem i za koje EU strahuje da će uticati na nepristrasnost poljskih sudova.

Evropski komesari odlučii su da pokrenu pravnu akciju u sredu, pre objavljivanja novog poljskog zakona, zbog glavne brige da ministar pravde u toj zemlji sada može da produži mandat sudijama i otpušta i postavlja predsednike sudova.

"Nova pravila omogućavaju ministru pravde da utiče na obične sudije pojedinačno posebno putem nejasnog kriterijuma za produžavanje njihovog mandata, čime se podriva princip stalnosti sudijske funkcije", kaže se u saopštenju Evropske komisije izdatom u subotu.

Komesari brinu i zbog toga što se od žena na sudijskim funkcijama zahteva da se penzionišu pet godina pre njihovih muških kolega.

Poljska vladajuća Partija prava i pravde želi da nastavi sa reformama sudova tvrdeći da su sudovi prespori i zaglibljeni u način razmišljanja iz konunističkog doba.

Prema saopštenju EU, poljska vladajuća partija ima mesec dana da odgovori na dopis kojim se zemlja obaveštava da krši zakone Unije.

Poljska vlada je reformu sudova nazvala unutrašnjim pitanjem. Zamenik poljskog ministra za evropske poslove, Konrad Simanski, rekao je agenciji PAP da je odluka EU "neosnovana" i da novi zakon ispunjava pravne zahteve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG