Linkovi

EU ozbiljno razmatra slanje vojnika na svoje granice


Austrijski vojnici učestvuju u vežbi zaštite spoljnih granica EU
Austrijski vojnici učestvuju u vežbi zaštite spoljnih granica EU

Neformalnim sastankom ministara odbrane Evropske unije u četvrtak dominirala je inicijativa austrijskog predsjedništva Unije - slanje vojske na spoljne evropske granice kako bi se osigurala njihova nepropusnost. Inicijativu u Briselu vide kao dobru iz više uglova: riječ je o saradnji vojnog i civilnog sektora i, što je moguće danas još važnije - garanciju da će granice biti čuvane.

Iako evropski sporazum ne predvidja angažovanje vojnika država članica na teritoriji Unije, čini se da će Brisel na tu činjenicu da zažmuri i ozbiljno u razmatranje da uzme austrijsku inicijativu da se na vanjske granice pošalje vojska koja bi pomagala graničnoj policiji.

"Koliko ja vidim, austrijski prijedlog ima nekoliko elemenata koji su svi na liniji jačanja civilne i vojne saradnje i to je taj duh u kojem želimo da radimo. Kada je riječ o rasporedjivanju vojnih snaga unutar evropske terotorije, što nije u skladu sa Lisabonskim sporazumom i našom bezbjednosnom politikom, to ipak jeste vid saradnje sa civilnim sektorom i vrijedi ispitati sve mogućnosti", saopštila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

"U svjetlu današnjeg sastanka, mislim da možemo još da razgovaramo o našem prijedlogu, to je suština: želimo da iskoristimo austrijsko iskustvo u korištenju vojno-civilne saradnje, da o tome razgovaramo i vidimo mogućnosti da se isto uradi na nivou EU. Želimo da podijelimo naše iskustvo u takvoj saradnji, trening i vježbe. Naredni korak je razgovor o ovome naredne sedmice na EU vojnom komitetu", naglasio je austrijski ministar odbrane, Mario Kunasek.

Vrijedi sa neformalnog ministarskog skupa u Beču naglasiti i zapažanje Visoke predstavnice kada je riječ o Zapadnom Balkanu. Opšti stav u Briselu je da Unija, od nekoga ko donosi bezbjednost Balkanu, sve više gradi partnerstvo sa zemljama regiona na bezbjednosnom planu.

XS
SM
MD
LG