Linkovi

EU odbija nove pregovore o Bregzitu


Poster protiv Bregzita u Londonu

Lideri Evropske Unije odbacili su pokušaj britanske premijerke Tereze Mej da ponovo pregovara o uslovima za izlazak Britanije iz tog bloka u martu.

Britanski parlament u utorak je odobrio zahtev Tereze Mej upućen EU, da se izmeni odredba o granici Severne Irske i Republike Irske u postojećem sporazumu o Bregzitu.

“Većina članova izjavila je da bi podržala sporazum sa promenama, u kombinaciji sa merama za rešavanje uloge parlamenta u pregovorima o budućim odnosima i unošenje obaveza o pravima radnika u zakon, gde im je i mesto. Sada je jasno da postoji put koji može da obezbedi značajnu i održivu većinu u ovom domu za odlazak iz EU uz dogovor”, saopštila je Mej.

Međutim, portparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska odmah je isključio bilo kakve planove Tereze Mej o novim pregovorima, dodajući da bi britanska vlada trebalo da razjasni svoje namere u pogledu narednih koraka, što je pre moguće.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je u Evropskom parlamentu da će saslušati ideje britanske premijerke o promeni sporazuma, ali da je prošlogodišnji dogovo i dalje "najbolji i jedini mogući".

"Glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta to neće promeniti. Neće se ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju", istakao je Junker.

Poslovni lideri zabrinuti su da bi Bregzit bez dogovora mogao da izazove ekonomski haos.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG