Linkovi

Oduševljenje i ponos u EU zbog nagrade


Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu

Nobelova nagrada za mir se shvata kao vrhunsko priznanje ne samo ovoj, već i prošlim generacijama koje su radile na stvaranju evropske asocijacije država

Evropska unija je dobila ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, odjeknulo je danas starim kontinentom i svijetom. Vijest o nagradi za mir je dočekana u Briselu sa oduševljenjem i obećanjem da će EU nastaviti sa promocijom i učvršćenjem jedne od osnovnih ideja svoga osnivanja- mirom i prosperitetom za sve stanovnike Starog kontinenta.

Nobelova nagrada za mir se shvata kao vrhunsko priznanje ne samo ovoj, već i prošlim generacijama koje su radile na stvaranju evropske asocijacije država. Tako u prvoj reakciji na nagradu, presjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj, kaže:

"Svi smo veoma ponosni, to znači ne samo evropski lideri, već svi gradjani Evrope ove i prošlih generacija, svi smo veoma ponosni što smo dobili Nobelovu nagradu za mir. To je preponata uloga Unije kao mirotvorca, a bili smo u ratovima tokom stoljeća, imali dva svjetska rata,faktički, evropske gradjanske ratove. Sve smo to okončali i sa EU se takvi ratovi više nikada neće dogoditi. Naša misija ostaje propagiranje mira, demokratije, ljudskih prava u ostatku svijeta".

Predsjednik Eropske komisije Žoze Manuel Barozo, reagujući na vijest o nagradi EU kaže da jutros, kada se probudio, nije vjerovao da će današnji dan biti tako dobar:

"Sa velikim emocijama sam primio vijest o Nobelovoj nagradi. To je velika čast za Uniju, zaista, velika čast za 500 miliona Evropljana, za sve države članice i sve evropske institucije. Riječ je o prepoznavanju jedinstvenog projekta koji radi u korist svih svojih gradjana, ali i u korist cijelog svijeta."

"Ovo je istorijska odluka koja može da ohrabri EU. Pokazuje da je komitet za dodjelu nagrade shvatio domete evropskih integracija koji su svima nama očigledni. Mir i prosperitet koje štitimo širom svijeta.Vidim to kao poziv da nastavimo sa evropskim integracijama i da gradimo, a ne da razgradjujemo Evropu", poručio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Nagradu EU je pozdravio i generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, kao i predstavnici političkih partija i grupa EU, nevladine organzacije i pojedinci, a ključna poruka bi bila- Nobelova nagrada za mir je i obaveza EU da još više radi na promociji mira, demokratije i prosperiteta za sve svoje gradjane i cijeli svijet, jer samo tako će se održati ovaj projekat bez sličnog primjera u istoriji, projekat koji, i pored brojnih teškoća stvara bolji život svim Evropljanima i još uvijek ima dovoljno privlačne snage da bude generator promjena u državama koje mu se, poput zapadnobalkanskog regiona, žele pridružiti.
XS
SM
MD
LG