Linkovi

EU: Napadi na novinare i medije su napadi na demokratiju


Na Svjetski dan slobode medija u Briselu podsjećaju da je svaki napad na novinare i medije napad i na demokratiju, slobodu svih nas. Medjutim, i pored apela i deklarativnih zalaganja za slobodnu riječ i medije, i u samoj Uniji se ne mogu pohvaliti osvojenim vrijednostima slobodnog, demokratskog društva. Prisjećaju se danas tako ubistva istraživačke novinarke na Malti, mladog novinara-istraživača u Slovačkoj.

I nije danas vrijeme samo da se obrati pažnja na zastrašivanja, prijetnje, pa čak i ubistva novinara - evropski parlamentarci, tako, ukazuju da živimo u vrijeme kada je teško razlikovati istinu od fabrikovanih vijesti, kada je manipulacija informacijama dosegla do sada nevidjene razmjere. Posljednji skandal sa društvenim mrežama i kradjom ličnih podataka od strane kompanije Kembridže Analitika još više, po parlamentarcima, podvlače potrebu za rabrivanjem nezavisnog novinarstva, pluralizma medija u svakoj formi.

"Nekoliko giganata na vebu, svi van EU, imaju veliku moć da kontrolišu i selektuju vijesti, da profiliraju svoje korisnike, a cenzura, ako se prepusti samo njima, definitivno nije rješenje. Uz ovo, lažne vijesti, klevete, imaju paralizirajući efekat kada je riječ o pravu davanja i prijema informacija. Zato ponovo ukazujemo na važnost uloge zviždača u istraživačkom novinarstu, i tu odajemo počast novinarima koji su svoj posao platili životima, Dafne Karuana Galicija sa Malte i Jan Kuciak iz Slovačke", rekla je izvjestilac Evropskog parlamenta o slobodi medija Barbara Spineli.

"Slobode medija i pluralizam su temelji modernih demokratija i preduslov za otvorenu i demokratsku debatu, podržani su takodje i Evropskom poveljom o osnovnim pravima. Nažalost, svjedoci smo da ni EU nije imuna od rizika za slobodne medije i novinare, na to nas upozoravaju ubistva dvoje novinara, ubijenih samo zato što su radili svoj posao", ističe evropski komesar Fil Hogan.

Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, slobodu, na sve nas, poručila je i visoka predstavnica EU, Federika Mogerini povodom Svjetskog dana slobode medija. Odajemo poštu svim novinarima Evrope i svijeta koji su izgubili živote radeći svoj posao, a države pozivamo da osude nasilje nad novinarima, da preduzmu korake da to nasilje ne ostane nekažnjeno. Mogerini posebno poziva da se učini više na bezbjednosti žena-novinara, podsjećajući da su slobodni mediji i novinari od ključne važnosti za promociju demokratije,
transparentnosti, nezavisni novinari imaj životnu ulogu da državu prozivaju uvijek kada je to potrebno, da nadgledaju demokratske procese. Visoka predstavnica najavljuje da će EU nastaviti da daje podršku projektima u trećim zemljama kako bi se podigao kvalitet novinarstva, olakšao pristup javnim informacijama, promovisala sloboda govora.

XS
SM
MD
LG