Linkovi

EU u krizi, mora opstati zbog mira na kontinentu


Evropska unija se nalazi pred ozbiljnim izazovima, u krizi je i njena vizija, a u pitanje je doveden i sam opstanak projekta ujedinjenog kontinenta. Međutim, njena milenijumska misija je mir u Evropi i zbog toga se ujedinjeni kontinent mora obnoviti i dalje živeti, zaključak je visokih diplomata i državnika koji su učestvovali u snimanju specijalne emijsije „Okruženje“ u sredu u Beogradu.

Bivši evroparlamentarac Hanes Svoboda rekao je da bi pre dve godine rekao da su priče o raspadu Evropske unije budalaštine, ali da sada ima sumnje da bi se to i moglo dogoditi, te da svi akteri treba da se bore da do toga ne dođe.

“Raspalo se Austrijsko carstvo, Sovjetski Savez, Jugoslavija, pa i EU može da se raspadne, ali mi kao akteri moramo da naglasimo da je EU drugačija, okrenuta građanima, a ne samo strukura za poltičare. Hajde da se borimo da se to ne desi”, rekao je Svoboda, a prenosi Tanjug.

Doskorašnjeg crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da je ključni problem Evrope danas nedostatak vizije. “Legitimno je pitati da li ce se EU raspasti, ali verujem da neće i da će se obnoviti vizija ujedinjene Evope i verujem da će EU opstati”, rekao je Đukanović.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai smatra da će EU biti drugačija nego danas.

Hanes Svoboda je rekao da Evropi nedostaju političari sa kreativnošću koji mogu da zamisle nešto drugačije od onoga kako danas funkcioniše EU. On je skrenuo pažnju na ozbiljan problem preterane regulacije unutar Unije. “Uvek razmišljamo u starim terminima, što građani Evropu vide kao nešto što previše reguliše, ljudi se osećaju kao da Brisel odlučuje o svemu i onda dođe reakcija na to. Globalno gledano bilo bi loše odustati od EU”, smatra Svoboda.

Sa njim je saglasan i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji navodi da danas nema lidera sa vizijom poput Šumana ili De Gola, a komentrišući Angelu Mekrel, rekao je da ona nije žena sa vizijom, već je “otpravnik poslova”, koji je shvatio poziciju Nemačke u odnosu na EU i svet i zato dobro vodi Uniju.

Milo Đukanović je ukazao da je oslabila “arhitektura” evropske politike, i da se te pukotine mogu popraviti, ali da se Evropa pokolebala, kad je reč o ispravnosti ideje o punom proširenju.

“Slabosti u 'arhitekturi' je moguće otkloniti, vizija se mora učvrstiti. Često ćete čuti da je u nekoj zemlji vreme izbora i nije vreme za priču o proširenju, što govori o slabosti. Moramo da osnažimo bez ostatka viziju da će Evropa biti snažnija ako je ujedinjenija”, rekao je Đukanović.

Govoreći o proširenju EU, Đukanović je rekao da nije strašno niti posebno upozoravajuće što je posle ulaska Hrvatske u EU bilo jasno da će proći više od pet godina dok prva sledeća zemlja bude spremna za čalnstvo, već je ukazao da to vreme treba iskorisiti za reforme i uspostavljanje standard.

“Važno je osnažiti viziju i predstaviti neminovnost nastavka procesa ujedinjenja EU, jer da bi Evropa bila konkurentna mora biti stabilna i ujedinjena”, podvukao je bivši crnogorski premijer.

Kad je reč o jačanju populističkih stranaka, Đukanović je istakao da, kada dođu godine krize uz povećanje nezaposlenosti, jačaju populističke stranke i desnica.

“Snaženje radikalnih ideja je posledica zamagljenosti perspektive. Taj talas će ući u smiraj kada se pokaže da EU može da radi u interesu građana, evropksog privrednog rasta”, rekao e Đukanović.

Da je ovo vreme velike nesigurnosti misli i Morvai, primećujući da da EU izvozi krizu u region Balkana, a kao primer je pomenula migrantsku krizu. “U region se evropska perspektiva deformisla i nije više jasno da li je to svetla budućnost kako smo nekada shvatali”, rekla je ona.

Mescih smatra da će svaka nova zemlja, koja se bude uključivala u EU, biti pod više mikroskopa, jer se Unija nije oporavila od šoka s novim dolazcima. “Neke od njih su, poput Hrvatske, mislile da će ići med i mledko, a stare su mislile da su nove toliko pripremljene da mogu prihvatiti sve standard. Zemlje moraju doći pripremljene jer onda mogu biti ravnopravne članice”, rekao je Mesić.

Tramp – nepredvidiva ličnost

Izabrani američki predsednik Donald Tramp je nepredvidiva ličnost, ali sistem SAD garantuje stabilnost politike na globalnoj sceni i kada dođe do promene na vrhu američke administracije, ocenili su učesnici panela.

Stjepan Mesić je rekao da je Tramp poslao dve važne poruke - da se sa Rusijom mora pregovarati, a ne sukobljavati, kao i da SAD ne sme da ruši režime u drugim državama i dovod sebi pogodne režime. “Hilari Klinton je vodila politiku koja je dovela do Sirije, Libije… Da je izabrana, videli bismo novu Siriju i Libiju, ništa novo, pa bi Ervopa morala da rešava posledice”, rekao je Mesić.

Prema njegovom mišljenju, važna je i poruka da se sa Rusjiom mora dogovoarati, a ne sukobljavati se.

“Ali, on je nepredvidiv, pa ne znamo kako će se stvari odvijati”, rekao je Mesić.

I Hanes Svoboda je ocenio da je novoizabrani predsednik SAD nepredvidiv, a sa tim stavom se slažu i u Moskvi, u kojoj je nedavno boravio.

Međutim, novi američki predsednik možda može da pomogne Evropi da razvije jedinstvo.

Svoboda je dodao da se ne slaže sa nekim politikama ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je ukazao da se mora naći način da se Rusija vrati u dijalog. “Rusija je deo Evrope, treba nam bezbednosni okvir za ceo kontinent, a Trapm možda može da pomogne Evropi da razvije jedinstvo”, rekao je Svoboda.

Milo Đukanović, iako saglasan sa tezom o Trampovoj nepredvidivosti, smatra da je američki sistem nešto što garantuje stabilnost politike na globalnoj sceni i kad dođe neko nov.

XS
SM
MD
LG