Linkovi

Pohvale i kritike Crnoj Gori


Dirk Lange, šef Odeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje
Dirk Lange, šef Odeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje

Crna Gora je postigla velike uspjehe i dostignuća u ispunjavanju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, ali u nekim oblastima nije ostvarila napredak brzo kako se očekivalo, rekao je na kraju višednevne posjete Podgorici šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje, Dirk Lange.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki je uspjeh i nagrada za Crnu Goru, ali i znak koliko EK cijeni trud Crne Gore u izradi akcionih planova. Dostignuća Crne Gore u ispnjavanju kriterijuma provjerena su na sastancima Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i na današnjem sastanku posebne radne grupe za reformu javne uprave.

“Mi vidimo napredak i pozdravljamo neke aspekte, naročito ustavne promjene koje su donesene u cilju povećanja nezavisnosti i profesionalizma crnogorskog pravosuđa. Krivični zakonik je poboljšan kako bi zaštitio osobe koje prijavljuju korupciju. Vidimo napredak i u saradnji policije Crne Gore sa policijama članica EU i regiona, a za pohvalu je i otvaranje Centra za prihvat azilanata”.

No, u nekim oblastima nije ostvaren napredak na način koji je očekivala EK:

“Riječ je o zakonima čiji je cilj da ojačaju povjerenje građana u izborni proces kao što je zakon o finansiranju političkih partija. Želim ponovo da naglasim stav EK da akcioni planovi nijesu samo slovo na papiru, već je njihova svrha da pokažu građanima da zaista dolazi do promjena”.

Na današnjem sastanku posebne radne grupe za reformu javne uprave, predstavnici Crne Gore saopštili su da znaju šta im je činiti:

“Moramo obezbijediti kontinuiranu ekspertsku podršku od Evropske komsije radi prevazilaženja otvorenih pitanja na koja ćemo nailaziti tokom implementacije, kako strateškog okvira za razvoj javne administracije, tako i njene transparentnosti i depolitizacije – rekla je predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Jadranka Vojinović.

U EK žele da vide da se aktivnosti za rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare sprovode u djelo i ne samo za nove već i za stare slučajeve. "Napade na slobodu medija i novinare vidimo kao napad na demokratiju”, kazao je Lange.

Ono što u narednom periodu bude viđeno u Crnoj Gori, poslužiće EK kada bude pisala okotobarski izvještaj o napretku, zaključio je Lange.
XS
SM
MD
LG