Linkovi

Ministri EU sutra o Ukrajini, Iraku


Za evropske ministre vanjskih poslova sutra se završava ljetnji odmor - na poziv visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, okupljaju se vanredno u Briselu, razmatrajući aktuelne prilike na istoku i jugu evrpskog susjedstva, prije svega u Ukrajini i Iraku.

Krize sa istoka i juga, situacija koja se usložnjava iz dana u dan, zahtijeva jasnu i hitnu evropsku reakciju, uvjerenja je bila i visoka predstavnica kada je uputila poziv ministrima evropskih članica da se sutra , tačno u podne, okupe u Evropskom savjetu.

"Evropski servis za spoljne akcije i Komisija su radili zajednički na nivou eksperata i političkom nivou prkipremajući sutrašnji vanredni sastanak ministara spoljnih poslova, koji će se baviti ozbiljnim krizama našeg južnog i istočnog susjedstva, posebnom Irakom i Ukrajinom. Poznato vam je da i predsjednik Komisije, Žoze Manuel Barozo, prati veoma pomno situaciju u Ukrajini, a o tome je i telefonski razgovarao sa predsjednicima Ukrajine i Rusije, Porošenkom i Putinom", istakao je portparol Evropske komisije Majkl Dženings.

Kada je o Ukrajini riječ, očekuje se da ministri ukažu na potrebu zaštite civilnog stanovništva, medjutim, naglasava nacrt njihovih zaključaka, sva rješenja, humanitarna pomoć i akcije moraju biti provedeni uz poštivanje ukrajinske nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti. Pozvaće se Rusija još jednom da počne sa konstruktivnom ulogom traženja rješenja ukrajinske krize i u tom se svjetlu sa žaljenjem prima odluka Moskve o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU i ostalih država koje su podržale sankcije protiv Rusije. Čini se, prema najavama, da će treće zemlje biti i meta evropske diplomatije kako bi zid sankcija prema Rusiji bio što neprobojniji a njihov efekat veći.

A o posljedicama zabrane izvoza voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusiju, danas su u Briselu razgovarali u Komitetu za zajedničko poljoprivredno tržište EU, želeći, koliko je god to moguće, smanjiti negativne posljedice takvog poteza Rusije koji će učiniti da evropski poljoprivrednici ostanu bez najmanje 12 milijardi eura godišnje. Trenutno je najveće pitanje šta raditi sa lako kvarljivim povrćem koje više nema svoje kupce.

"Jedna od današnjih ključnih poruka je da je lako kvarljivo povrće pod trenutno najjačim udarom ovih mjera. Usred smo sezone, a nemamo alternativno tržište. Komisija je potvrdila da će naredne sedmice izaći sa hitnim mjerama - tržište se analizira i sastajaćemo se svake sedmice prateći situaciju", kaže portparol Rožer Vajt.

I konačno, jedna od urgentnih tema sutrašnjeg sastanka je dramatična situacija u Iraku, gdje se iz dana u dan pogoršava humanitarna situacija sa stotinama hiljada žitelja, uglavnom manjina. Pozdravlja se američka akcija na zaustavljanju islamskih ekstremista, dok će tema isporuka evropskog oružja kurdskim borcima sasvim sigurno biti na stolu sastanka. Kada je riječ o evropskoj humanitarnoj pomoći, odobreno je dodatnih 5 miliona eura za hitne humanitarne potrebe.

XS
SM
MD
LG