Linkovi

Neefikasna spoljna politika EU


Problem nepostojanja čvrste, zajedničke evropske spoljne politike kritičari ističu kao ključni razlog zašto akcije Unije još uvek nemaju željeni efekat kada je reč o migrantskoj krizi

Stotine migranata od kojih je većina sa malom decom, probili su metalne barijere i policijski kordon kako bi prešli iz Slovenije u Austriju. Oko 4 hiljade izbeglica sa Bliskog istoka, Azije i Afrike zaglavljeno je na granici u Sloveniji dok austrijske vlasti imaju poteškoća da procesuiraju ogroman broj migranata, koji dnevno u hiljadama pristižu iz Slovenije. Aktuelna izbjeglička kriza ostaje tema broj jedan kojom su okupirani svi evropski institucionalni i diplomatski kapaciteti.

Dok se u Evropskoj komisiji bore da video-konferencijama sa liderima "Balkanske rute" osiguraju sprovodjenje plana obezbjedjenja prihvatnih centara za 50 hiljada izbjeglica do kraja godine, plana koji sa današnjim danom ima perspektivu ostvarenja od tek nešto više od 20 posto, kada je riječ o diplomatskim akcijama iste, izbjegličke strategije Brisela, one se, umjesto Evropskom servisu za spoljne poslove i Visokoj predstavnici EU, povjeravaju diplomatijama " velikih i moćnih" evropskih članica.

Tako na ključne razgovore sa tuskom stranom o partnerstvu u rješavanju krize, nije išla gdja Mogerini, već njemačka kancelarka. Važnim razgovorima u Beču o zaustavljanju rata u Sijriji, kao ključnog uzroka izbjegličkoj krizi, doduše prisustvuje šefica evropske diplomatije, ali bez čvrstog mandata koji bi joj dao Evropski savjet, ukazuju u Evropskom parlamentu, podsjećajući da je to tek nastavak slične neefikasne spoljne politike, kakvu je Unija iskazala i ranije...

"Evropski savjet treba da odluči da da mandat gdji Mogerini, to nam treba! To nismo imali ni kada je riječ o ukrajinskoj krizi a posljedica toga je bila da je umjesto EU inicijativu imala Francuska, francuski predsjednik, pa njemačka kancelarka koja je išla u Minsk, pa smo stvorili taj format četvorice i sada ponovo. Problem je u tome što nas Amerikanci, Rusi, ili bilo ko, ne uzimaju za ozbiljno. Nema jasne odluke i mandata koji bi Evropski savjet dao Visokoj predstavnici. Dakle, vidjeli smo to u Ukrajini i vidimo sada u pregovorima o Siriji", naglasio je ef grupe liberala Evropskog parlamenta, Gaj Verhovštat.

Sa druge strane, Unija, a ne tek pojedine njene članice, je ta koja u cjelosti treba da sprovodi odluke donijete bez evropskog mandata, a i njihove posljedice. Biće interesantno vidjeti reakciju evropskih članica kada im, primjera radi, njemačka kancelarka saopšti da, umjesto gotovo već dogovorenog partnerstva sa Turskom u zaustavljanju nekontrolisanog toka ljudi prema Zapadu, ima nove zahtjeve Ankare - umjesto tri milijarde eura koje je Turska prvobitno tražila, sada traži tri milijarde ali godišnje da bi saradjivala sa Briselom po ovom pitanju...uz, naravno, obavezan set političkih ustupaka.

Ako tvrde da svaka kriza predstavlja i priliku, ova aktuelna kriza još uvijek nije iskorištena kao prilika da se ojača evropska diplomatija. Poseban problem je što za novu šansu možda neće ni biti prilike jer, više pita su to priznali u Briselu- ukoliko se ne izbori sa izbjegličkom dramom, Unija će dovesti u pitanje i samo svoje postojanje.

XS
SM
MD
LG