Linkovi

Mogerini: Migrantska kriza neće nestati


Nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za inostranu politiku Federika Mogerini
Nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za inostranu politiku Federika Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije za inostranu politiku Federika Mogerini danas je upozorila da migrantska kriza neće nestati, pošto članice EU nisu uspele da postignu sporazum o tome koje praktične korake prvo da preduzmu u rukovodjenju tim problemom.

U govoru posle sastanaka ministara inostranih poslova EU i zemalja kandidata u Luksemburugu, Federika Mogerini je istakla da što pre bude pronadjen zajednički stav to će biti bolji odgovor na krizu. Ona je naglasila da je Evropa suočena sa dramatičnim dogadjajem.

Ovo nije vanredna situacija već hitnost sa kojom smo suočeni na duži period, a ne u jednom danu. "Što pre psihološki i politički prihvatimo realnost", naglasila je visoka predstavnica, "to ćemo brže biti u stanju da odogovorimo na situaciju i rukovodimo njom na efikasan način."

Uprkos upozorenju nemačke kancelarke Angele Merkel da je migrantska kriza sada ozbiljnija nego Grčka dužnička kriza koja je pretila da će dovesti do raspada evrozone, ministri nisu mogli da pronadju zajednički stav o tome da li bi centri za rukovodjenje vanrednim situacijama koji registruju azilante trebalo da budu uspostavljeni u zemljama van Evropske unije.

Revidirani plan će biti predstavljen Evropskoj komisiji naredne nedelje i njime će biti uspostavljene kvote za članice da preuzmu azilante iz zemalja poput Grčke, Madjarske i Italije.

Medjutim, zemlje Evropske unije su i dalje duboko podeljene po tom pitanju jer članice poput Slovačke i Češke republike insistiraju da je uvodjenje kvota za izbeglice sa Bliskog istoka za male, pretežno belačke, hrišćanske zemlje besmisleno, jer migranti ne bi ostali niti pokušali da se integrišu.

XS
SM
MD
LG