Linkovi

Brisel: Neprihvatljive Gadafijeve pretnje


Evakuacija stranih državljana iz Libije
Evakuacija stranih državljana iz Libije

Danas se više evropskih adresa oglasilo povodom dramatičnih zbivanja u Libiji. Predsjednik Evropskog savjeta poručuje tako da zločini počinjeni protiv civila ne smiju proći bez posljedica, dok se u zajedničkoj izjavi svih evropskih komesara kaže kako je nedopustivo da jedan lider prijeti vlastitim sunarodnicima.

Danas iz Brisela put Libije odlaze brojne poruke osude nasilja nad civilima i zločina nad žiteljima te zemlje kojima se uskraćuje pravo da traže bolji život. Predsjednik Evropskog vijeća, Herman van Rompuj u jasnom i oštrom obraćanju tokom službene posjete Češkoj kaže:

"Vidio sam grozne zločine, zločine koji su neprihvatljivi i koji ne mogu proći bez posljedica. Osudjujem nasilje i agresiju nad demonstrantima u Libiji i pozivam da se odmah prekine sa upotrebom sile. Svi gradjani treba da imaju pravo na mirne demonstracije. Želja libijskog naroda mora biti poštovana, kao i ljudsko dostojanstvo. Libiji trebaju promjene, političke
i socijalne reforme, puno poštivanje slobode govora, kao i svih osnovnih ljudskih sloboda."

Predsednik Evropskog saveta oštro je osudio nasilje u Libiji
Predsednik Evropskog saveta oštro je osudio nasilje u Libiji

Ličnog je tona i poruka sa današnjeg sastanka evropskih komesara.

“Komisija jednoglasno osudjuje upotrebu sile i nasilje kakvo je na sceni u Libiji posljednjih dana. Neprihvatljivo je da lider prijeti svojim gradjanima i koristi retoriku punu mržnje. Uz ovo Komisija se koordinira sa državama članicama u evakuaciji Evropljana iz Libij. Tamo je oko 10 hiljada gradjana evropskih država, a započela je operacija evakuacija. Spremni smo da pomognemo u transportnim sredstvima, posebno preko mora, što bi bilo realizovano narednih sati i dana”, kazao je portparol Evropske komisije,Olivije Bejli.

Danas je takodje potvrdjeno kako su se tokom današnjeg poslijepodneva u Briselu, pod evropskim predsjedavanjem, sastali predstavnici ključnih evropskih članica, sa predstavnicima Amerike, Kine, Rusije, Australije, Japana , Turske, kao i medjunarodnih organizacija poput Medjunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke. Riječ je o susretu kojim se pokušavaju
koordinirati različiti aspekti pomoći i podrške regionu, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Sa druge strane, u EU su vidljive i energetske posljedice libijske krize. Gasovod kojim se gas iz Libije isporučuje Italiji je juče zatvoren, čime je Italija ostala bez 13 posto gasa dnevnih potreba. Još ozbiljnije posljedice su po snabdijevanje libijskom naftom, koja čini oko 20 postopotreba Austrije, Irske i Italije, 15 posto potreba Francuske i Grčke.

XS
SM
MD
LG