Linkovi

Žbogar: Ne očekujem probleme u nedelju


Žbogar: Ne očekujem probleme u nedelju
Žbogar: Ne očekujem probleme u nedelju

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da ne očekuje bilo kakve probleme oko održavanja srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Žbogar je rekao je sever Kosova političko pitanje o kome treba da se razgovara unutar Kosova, ali da i Srbija treba da bude uključena u te razgovore. Žbogar koji je i šef kancelarije Evopske unije u Prištini kazao je da od Vlade Kosova očekuje da uskoro predstavi plan za sever Kosova.

Glas Amerike: U nedelju se održavaju srpski parlamentarni i predsednički izbori, koji će biti organizovani i na Kosovu. Kakav je vaš stav o tome i očekujete li bilo kakve probleme ovih dana?

Samuel Žbogar: Mislim da ne bi trebalo biti problema, pošto smo sad postigli neki dogovor da ove izbore sprovodi OEBS. Nadam se da nema nikakvih razloga da bi došlo do tenzija i da će ljudi imati pravo i mogućnost da glasaju u nedelju.

Glas Amerike: Neki kosovski zvaničnici najavljuju da postoji mogućnost da bi Kosovo do kraja godine moglo da dobije viznu liberalizacijiu. Da li je to realno?

Samuel Žbogar: Realno je da do kraja proleća Kosovo dobije putokaz za viznu liberalizaciju. Dakle neku listu svih uslova koju trebamo zajedno uraditi, da bi Kosovo onda dobilo slobodno kretanje u Evropu. To će doći krajem proleća, a onda ćemo zajedno raditi. To će trajeti neko vreme da bi se svi ovi uslovi sproveli u praksi.

Glas Amerike: Do kraja godine?

Samuel Žbogar: Mislim da je teško do kraja godine, skoro neverovatno da bi se to desilo, jer ima puno toga da se uradi, a i situacija je takva u Evropi da zemlje nisu više sklone nekom brzom otvaranju kao što su bile 2008.

Glas Amerike: Koji su glavni izazovi za Kosovo? Šta urgentno treba da se uradi?

Samuel Žbogar: Oko vizne liberalizacije?

Glas Amerike: Da.

Samuel Žbogar: Isto kao i sve ostale zemlje u regionu. Da ima svo zakonodavstvo oko povratka, da ima sređena biometriska dokumenta, pasoše, da ima nekog napretka u borbi protiv kriminala i korupcije, vladavina prava. Da se tu pokazuje neki napredak, isto kao što su sve ove zemlje u regionu trebale da urade.

Glas Amerike: Evropska komisija je prošle godine izdala preporuku Vladi Kosova da napravi specijalnu strategiju za sever. Ima li šta od toga?

Samuel Žbogar: Kolko znam Vlada radi na tome, mislim da imaju neke ideje. Nama se čini važnim da se pruža ta ruka prema severu, prema Srbima, da se ne priča o severu samo kao o mestu kriminala, nego da se priča o severu o ljudima koji žive tamo, za koje Vlada Kosova ima interes da bi se dobro osećali tamo gde jesu. Tako da ćemo mi i dalje insistirati da do tog plana dođe, da vlada izađe sa tim planom, a i sami razmišljamo kako možemo mi kao Evropska unija pomoći.

Glas Amerike: Treba li sever Kosova da bude tema dijaloga Beograda i Prištine?

Samuel Žbogar: To je dijalog koji sad teče, to je više tehnički dijalog, odnosno politički dijalog o tehničkim pitanjima. Pitanje severa je sasvim političko pitanje, prvenstveno između Srba i Albanaca, Prištine i severa. Mislim da tu treba početi razgovor. Naravno da Srbija kao zemlja garant, kao matična zemlja treba da bude uključena u nekom momentu u te razgovore, a na kakav način to je već stvar strana da se dogovore.

Glas Amerike: Kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju možete li da ocenite ko je u boljoj poziciji Beograd ili Priština?

Samuel Žbogar: Mislim da su obe strane u dobroj situaciji, oni su sad prema Evropskoj uniji bliže nego pre. Srbija je dobila kandidatski status, Kosovo je dobilo studiju o izvodljivosti. Obe strane su se pokazale kao konstruktivni partneri da mogu da sede i razgovaraju, čak dogovore nešto... Svakako je da je glavna stvar da će se to i implementirati. Uvideli smo neke poteškoće i na tome ćemo insistirati u budućnosti da se na tome više radi.

Glas Amerike: Kad očekujete nastavak dijaloga?

Samuel Žbogar: Posle formiranja nove Vlade u Srbiji.

XS
SM
MD
LG