Linkovi

Van Rompuj: Vladavina prava - prioritet EU na Kosovu


Predsednik Evropskog saveta Hernman van Rompuj i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu u Prištini, 6. jul 2010.
Predsednik Evropskog saveta Hernman van Rompuj i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu u Prištini, 6. jul 2010.

Najviši prioritet Evropske Unije na Kosovu je vladavina prava, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj koji je danas boravio u Prištini. Rompej je pružio punu podršku delovanju EULEKS-a na Kosovu i izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je ta miisija postigla u izgradnji vladavine prava.

Van Rompuj je rekao da je rad evropskih institucija u Prištini, EULEKS-a, Kancelarije specijalnog predstavnika EU I Kancelarije Evropske komisije od suštinskog značaja za razvoj Kosova. Rompuj je nakon razgovora sa zamenikom šefa EUELKS-a Rojem Rivom kazao da je vladavina prava jedna od vrednosti Evropske Unije i najvažniji prioritet na Kosovu.

Misija EULEKS je ostvarila dobre rezultate, njene aktivnosti podržavaju čvrstu posvećenost Evrospke Unije u borbi protiv organziovanog kriminala i korupcije”, rekao je Rompuj.

Rompuj je ponovio da svih 27 zemalja EU pružaju punu podršku EULEKS-u u cilju sprovođenja svog mandata na Kosovu.

Kao predsednik Evropskog saveta, tela koje okuplja lidere zemalja članica ponosim se vašim dostignućima. Vi se bavite vrednim i vrlo važnim poslom, ponekad pod veoma teškim okolnostima”, kazao je Herman Van Rompej.

Herman van Rompuj je u Prištini razgovarao i sa predstavnikom Evropske unije na Kosovu Piterom Fejtom, predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem.

Ovo je treća poseta Hermana van Rompuja Kosovu u poslednjih deset godina. Prve dve bile su u svostvu premijera i predsednika Skupštine Belgije.

XS
SM
MD
LG