Linkovi

Han: Nastavak dijaloga pravna obaveza Kosova


Evropski komesar Johanes Han i premijer Kosova Isa Mustafa tokom konferencije za novinare u Prištini
Evropski komesar Johanes Han i premijer Kosova Isa Mustafa tokom konferencije za novinare u Prištini

Evropski komesar Johanes Han je tokom posete Prištini rekao da je nastavak dijaloga sa Srbijom od suštinskog značaja za napredak Kosova ka EU

U okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak dijaloga sa Srbijom je pravna obaveza Kosova i od suštinskog je značaja za dalji napredak Kosova ka Evropskoj uniji, kazao je Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, koji je danas boravio na Kosovu.

Posetu Prištini, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han započeo je sastankom sa predsednicom Kosova, Atifete Jahjagom i premijerom Kosova Isom Mustafom. Han je nakon tih razgovora kazao da je dijalog sa Srbijom pravna obaveza Kosova i da je od suštinskog značaja za dalji napredak ka EU. Takođe je dodao da je proces liberalizacije viza najvažniji politički prioritet za Kosovo.

Na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak dijaloga sa Srbijom je zakonska obaveza za Kosovo, i to je predstojeći fokus na putu ka EU. Ubeđen sam da premijer i njegova vlada imaju političku volju da nastave dalje i to cenim”, rekao je Han.

Premijer Kosova, Isa Mustafa rekao je da da će se nastaviti sa dijalogom sa Srbijom jer je, kako je rekao, on koristan za normalizaciju odnosa.

Komesaru sam garantovao da ćemo nastaviti sa procesom dijaloga zato što je on koristan za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Takođe smo posvećeni sprovođenju sporazuma koji su postignuti, podvrgavajući se svim predviđenim procedurama, ali smo i u iščekivanju odluke Ustavnog suda u vezi sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom”, kazao je Mustafa.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han danas je prisustvovao i svečanoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se obratio poslanicima. Dok je Han držao govor poslanici Pokreta Samoopredeljenje su na svojim stolovima postavili transparente na kojima je pisalo: "Bespravni sporazumi ne smeju proći," Da li je etnička segragacija vrednost EU?".

“Ja sam svestan izazova, sa kojima se Kosovo suočava ali mora se imati poštovanja prema institucijama i omogućiti im da rade svoj deo posla, to znači da ne bude smetnji u slobodnoj diskusiji niti da bude mesta nasilju pred početak rasprave”, poručio je Han kosovskim poslanicima.

Opozicija je prethodno potvrdila da neće blokirati današnju sednicu Skupštine Kosova, ali da će to uraditi tokom narednih sednica u znak nezadovoljstva zbog sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG