Linkovi

EK mirno o Ciprasovoj ostavci


Odlazeći grčki premijer sa predsednikom EK Žan-Klod Junkerom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, 12. jul 2015.
Odlazeći grčki premijer sa predsednikom EK Žan-Klod Junkerom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, 12. jul 2015.

Sasvim mirno i staloženo, bez posebne brige za rezultate višemjesečnih pregovora sa Atinom, Brisel je danas reagovao na ostavku grčkog premijera. Utisak je da EK ne samo da je unaprijed znala za plan Ciprasa, već je i sama radila na kreiranju tog plana.

Za Evropsku komisiju ostavka grčkog premijera nije novost, s obzirom na česte telefonske i lične kontakte koje je Cipras imao sa evropskim vrhom proteklih sedmica. Nema potrebe za novim političkim odlukama u vezi sa tek odobrenim paketom finansijske podrške Grčkoj, saopšteno je danas, uz očekivanje da će nova vlada nastaviti da primjenjuje dogovorene mere.

Sasvim mirno i staloženo, bez posebne brige za rezultate višemjesečnih pregovora sa Atinom, Brisel je danas reagovao na ostavku grčkog premijera i njegove vlade te najavu vanrednih izbora u toj zemlji zakazanih za 20. septembar.

"Za nas to nije bilo iznenadjenje nakon brojnih telefonskih razgovora koje je predsjednik EK Junker imao sa grčkim premijerom i predsjednikom. Za Evropsku komisiju je važno da program stabilizacije ima punu podršku, program koji je upravo potpisan. Većina opozicionih partija je iskazala podršku ovom programu na nedavnom glasanju grčkog parlamenta. Široka podrška i pridržavanje rokova biće neophodni za uspjeh", rekla je portparolka Evropske komisije, Anika Brajthart.

Utisak je da EK ne samo da je unaprijed znala za plan Ciprasa, već je i sama radila na kreiranju tog plana.

Mogući zaključak je da bi se, s obzirom na zabrinjavajuću podjelu u premijerovoj patriji, nakon izbora osigurala što veća podrška teškom mukom dogovorenom planu finansijske podrške Grčkoj. Otuda i tvrdnja da se u Briselu ne brinu za sudbinu programa, naprotiv.

"Ne, nismo zabrinuti za program i njegovu primjenu, sa potpisom grčke vlade i zelenim svjetlom parlamenta. Nezavisno od najavljenih izbora, reforme mogu biti primjenjene. Nakon odluke vlade i podrške palamenta, nema potrebe za novim političkim odlukama za sprovođenje dogovorenog. U svakom slučaju, pratićemo situaciju vrlo pažljivo", istakla je Brajthart.

I tajming je najbolji mogući. Plan je upravo potpisan, a do rezultata vanrednih grčkih izbora pokrenuće se, nakon ljetnje pauze, i briselska mašinerija. Na jesen bi obje strane trebale ući sa čistim računima.

Što se ovog briselskog tiče, u oktobru će biti i prva provjera uspješnosti strategije. Evropski eksperti će napraviti detaljnu analizu kako Atina troši tek odobrenih 86 milijardi evra i da li se drži obećanih reformi, koje su, izmedju ostalog i zbog jasnije kontrole, podijeljene u korake i rokove koji se moraju striktno ispoštovati. Nadaju se u Briselu, sa novom grčkom vladom, voljnom da u cjelosti ispoštuje zahtjevne i teške mjere oporavka.

XS
SM
MD
LG