Linkovi

Mogerini: Proširenje Unije je evropska odgovornost


Italijanska šefica diplomatije, Federika Mogerini u Evropskom parlamentu, 2. septembar 2014.
Italijanska šefica diplomatije, Federika Mogerini u Evropskom parlamentu, 2. septembar 2014.

Italijanski prioritet tokom predsedavanja Evropskom unijom biće svakako prijem novih članica, iako za sada nema ozbiljnih kandidata za skoriji ulazak u EU.

Za prvu ženu diplomatije Italije, Federiku Mogerini, zemlje koja do kraja godine predsjedava EU, proširenje Unije je ne samo od koristi za obje strane, već i evropska odgovornost, čulo se danas u Evropskom parlamentu tokom prezentovanja prioriteta italijanskog predsjedništva.

Bez proširenje nema ni progresa, najjednostavnije je tumačenje danas prezentovanog stava talijanskog predsjedavanja EU.

"Mi to od samog početka vidimo kao samu srž evropskog projekta. Vjerujemo da proces stalnog proširenja nije samo interes pojedinih država koje su u tom procesu ili mu se nadaju, već je i u našem sopstvenom interesu, kao Evropljana, kao članova EU. Proširenje je važno zbog stabilnosti, bezbjednosti, ekonomskog prosperiteta i, vjerujem, koliko god je to evropski interes, to je i naša odgovornost", smatra italijanska šefica diplomatije.

U svakom slučaju, fokus proširenja je na zapadnom Balkanu, iako se u skoro vrijeme iz tog pravca ne očekuju "zreli" kandidati za prijem.

"Naš zajednički cilj je jasan: Želimo vidjeti Zapadni Balkan u EU. To je naš politički, ekonomski i geostrateški interes. To je najbolji način da osiguramo dugoročni napredak svih gradjana naše evropske porodice. Skori prijem neke od država nije u perspektivi, a to zavisi od naših partnera i brzine kojom se kreću kroz reforme. Ipak, to će jednom doći na red i oko toga ne želimo da ostavljamo nikakve sumnje", poručuje predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Inače, Federika Mogerini, koja će nakon italijanskog predsjedavanja Savjetom ministara EU preći u fotelju prve dame evropske diplomatije, najavljuje da će se do kraja godine intenzivno raditi i na implementaciji sporazuma o asocijaciji sa Moldavijom, Gruzijom i posebno važno, Ukrajinom.

Tu je neizostavno pitanje odnosa sa Moskvom, za koju je danas rekla da ostaje strateški igrač, ali više nije strateški partner Evrope. Do kada? Dok se ne promijeni ruski stav o Ukrajini, poručuju Evropljani, koji su za to Rusima ostavili rok do kraja sedmice. U protivnom, sledi novi, još snažniji, krug sakcija.

XS
SM
MD
LG