Linkovi

EU integracije i saradnja sa NVO


Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije (Arhiva)
Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije (Arhiva)

Saradnja sa nevladinim sektorom je od ključne važnosti u procesu evropskih integracija - ocenjeno je na današnjem zasedanju Nacionalnog konventa o EU, formata koji je ustanovljen upravo radi bolje komunikacije države i civilnog društva.

Do kraja 2018. Srbija će u potpunosti uskladiti pravne tekovine sa tekovinama EU, izjavila je danas direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Na zasedanju treće plenarne sednice Nacionalnog konventa o EU, ona je objasnila da je Kancelarija uradila reviziju nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU i da očekuje da će novoformirana vlada usvojiti revidirani program.

"Nastavljamo da vrlo aktivno radimo na usklađivanju sa svim standardima i ispunjavanju svih naših obaveza ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekla je Milenković.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je ukazala na potrebu da civilno društvo bude uključeno u svim fazama pregovaračkih poteza – uz zadržavanje ozbiljne funkcije kontrole i i usmeravanja tog procesa. Bez inkluzivnosti i slušanja civilnog društva, ocenila je Miščević, posao u poglavljima 23 i 24 ne može da se završi na najboji način.

"Naučili smo da je ta inkluzivnost u izradi dokumenata, a to znači uključivanje svih, osnova uspešnog rada na dokumentima. I to smo uneli kao smernice za sve ostale pregovaračke grupe", saopštila je Miščević.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je da su rezultati izbora još jedna potvrda opredeljenja građana za nastavak puta ka članstvu u EU i za dosadašnje reformske procese. Kako je rekla, na nedeljnim izborima je verifikovano da su evropske integracije glavni spoljnopolitički prioritet Srbije.

XS
SM
MD
LG