Linkovi

EU i NATO: Asad odgovoran za akciju SAD


Zastava EU
Zastava EU

Asadov režim snosi punu odgovornost za posljednja zbivanja, ocjena
je vrha NATO-a, dok prvi čovjek Evropske komisije ukazuje na jasnu razliku izmedju vazdušnih napada na vojne ciljeve i upotrebe hemijskog oružja protiv civila - u najkraćem su reakcije iz vojnog saveza i EU na američki napad na vojnu bazu sirijskog režima.


Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, reagujući na američku akciju jasno ukazuje: sirijski režim snosi punu odgovornost za ovakav razvoj situacije. Vojni savez je više puta osudio upotrebu hemijskog oružja od strane režima kao jasno kršenje medjunarodnih normi i sporazuma.

"Svaka upotreba hemijskog oružja je neprihvatljiva i ne može proći bez adekvatnog odgovora", poručuje Stoltenberg, podsjećajući kako je za NATO upotreba hemijskog oružja prijetnja međunarodnom miru i stabilnosti, dok napori na traženju političkog rješenja u Siriji imaju punu podršku vojnog saveza.

"SAD su obavijestile EU da su ovi napadi ograničeni i sa ciljem spriječavanja budućih zločina hemijskim oružjem. Predsjednik Junker snažno osuđuje upotrebu hemijskog oružja. Više puta ponovljena upotreba ovog oružja mora naići na odgovor. Junker razumije napore u zaustavljanju korišćenja hemijskog oružja. Postoji jasna razlika izmedju vazdušnih napada na vojne ciljeve i korišćenja hemijskog oružja protiv civila. Moraju se udvostručiti napori na
zaustavljanju spirale nasilja i radu na održivom mirnom rješenju. To može obezbijediti samo politička tranzicija
", kaže portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Iz kancelarije Visoke predstavnice EU su potvrdili kako su od američke strane obaviješteni o napadu na aerodrom sa kojeg je izvršen napad hemijskim oružjem i o namjeri da se time zaustavi korišćenje hemijskog oružja protiv civila. U zvaničnoj reakciji na to, saopštavaju kako je g-đa Mogherini u stalnom kontaktu sa Vašingtonom kao i sa evropskim adresama, te da ovakav razvoj situacije još više naglašava potrebu snažnije kontrole posjedovanja i
upotrebe hemijskog oružja od strane međunarodnih tijela.

"Nastavićemo sa podrškom napora i rada Organizacije za prevenciju upotrebe hemijskog oružja, uključujući i njihov zajednički istražiteljski tim sa UN, u svrhu istrage upotrebe ovog oružja. Odgovorni za tu upotrebu moraju biti kažnjeni u skladu sa načelima UN", kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Umjesto direktnog odgovora na pitanje: da li EU podržava američku akciju, iz Komisije ponavljaju kako vjeruju da ne može biti vojnog rješenja sirijske drame. Unija je opredjeljena nedjeljivosti, suverenitetu i nezavisnosti Sirije i samo političko rješenje, definisano i rezolucijom Savjeta bezbjednosti i Ženevskim kominikeom, će obezbijediti mir i stabilnost Siriji, te u tom smislu EU podržava
Ženevske među-sirijske mirovne pregovore koji se vode pod pokroviteljstom UN. Uz ovo, jasno naglašavaju da Asadov režim nema mjesta u sirijskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG