Linkovi

EU gubi strpljenje sa Mađarskom, najavljuje pravne mere


Premijer Mađarske Viktor Orban

Evropska unija je saopštila da će preduzeti pravne mere protiv Mađarske zbog novog zakona koji bi doveo do zatvaranja univerziteta u stranom vlasništvu. Centralno-evropski Univerzitet u Budimpešti čiji je osnivač američki milijarder Džordž Soroš otvoren je posle pada komunizma. Mađarske vlada želi da nametne stroge nove uslove za nastavak rada, što je izazvalo ulične proteste u prestonici.

Poslednjih nekoliko dana protesti su dostigli vrhunac, okupivši 70.000 demonstranata. Povod okupljanja je opstanak Centralno-evropskog univerziteta.

Evropska komisija je intervenisala, upozoravajući da novi mađarski zakon, koji bi mogao da dovede do zatvaranja univerziteta nije u skladu sa opšte-prihvaćenim fundamentanim slobodama. Komisija je uputila formalno pismeno upozorenje Budimpešti.

“Zvanično obaveštenje je prvi korak ka prekršajnom postupku, ali ima vremena za odgovor mađarskih vlasti, a posle te reakcije, Komisija će odlučiti o daljim koracima", rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Evropska unija gubi strpljenje, navode analitičari.

"Viktor Orban, premijer Mađarske, svojim potezima kojima se ograničavaju pravosuđe i mediji, već nekoliko godina se nalazi na pragu anti-demkratije. Izgleda da je otišao predaleko sa svojim najnovijim pokušajem da zatvori Centralno-evropski univerzitet”, smatra Kler Gordon sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke.

Novi zakon nalaže da svi strani univerziteti moraju da imaju kampus u zemlji u kojoj imaju akreditaciju. Centralno-evropski univerzitet sertifikovan je u Sjedinjenim Američkim Državama, ali tamo nema svoj kampus.

Premijer Orban tvrdi da sporni univerzitet dodeljuje diplome koje važe i u SAD i u Mađarskoj čime postiže neopravdanu prednost u odnosu na lokalne obrazovne institucije. Međutim, tokom nedavne debate u Evropskom parlamentu, Orban je negirao da namerno napada CEU.

“Univerzitet će nastaviti da radi bez obzira na uslove. Ove optužbe su neosnovane.”

Najžešći kritičar mađarskog premijera, Frans Timermans, prvi potpredsednik Evropske komisije upozorava da su slobode stečene posle pada komunizma ugrožene.

“Zaštita tih sloboda je zajednički evropski zadatak i moramo da se borimo za njih.”

Međutim, nije izvesno da Evropa želi da se nosi sa Mađarskom.

“Šefovi država i vlada, članovi Eropskog saveta, nisu spremni da preduzmu mere koje liče na diskriminaciju među zemljama”, kaže Kler Gordon.

Mađarska ima mesec dana da odgovori na formalno obaveštenje EU. Demonstranti kažu da će ostati na ulicama sve dok budućnost univerziteta ne bude osigurana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG