Linkovi

Grčkoj odobrena finansijska pomoć


Redovi ispred grčkih banaka u Atini
Redovi ispred grčkih banaka u Atini

Ministri eurozone odobrili su Grčkoj sedam milijardi eura za otplatu dugova koji u ponedeljak prispevaju za naplatu

Nakom što je rano jutros grčki parlament potvrdio mjere naložene od strane kreditora, ministri eurozone održali video konferenciju i zaključili: Grčka će dobiti 7 milijardi eura hitnih sredstava da izmiri obaveze koje prispjevaju za naplatu već u ponedjeljak. Evropska komisija pozdravlja glasanje parlamenta, dok Komitet za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta sa skepsom gleda na novi finansijski sporazum.

Sve se odvija kao na filmskoj traci- nakon što je parlament u Atini podržao treći paket pomoći, video konferencija ministara eurozone je potvrdila- odobrava se 7 milijardi iz stabilizacijskog mehanizma Grčkoj da plati dugovanja koja za naplatu prispjevaju za par dana, s tim što odluku trebaju sutra potvrditi sve zemlje članice. Čekajući odluku Grka, službe u Evropskoj komisiji radile cijelu noć, da bi jutros sa olakšanjem bilo saopšteno:

"Grčki parlament je juče načinio značajan korak ka ponovnoj gradnji povjerenja izmedju Grčke i medjunarodnih partnera. Velika većina grčkih parlamentaraca je glasala za usvajanje mjera dogovorenih na euro samitu 12. jula. Prva analiza naših institucija kaže: grčke vlasti su zakonski, na zadovoljavajući način i na vrijeme usvojile prvi paket dogovorenih mjera", saopštila je portparolka Evropske komisije Anika Breidhart.

Sa druge strane, oglasio se danas i Komitet za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta, koji ne dijeli zadovoljstvo Komisije...

"Trojka nastoji da ovlada grčkom imovinom, od čega bi dio otišao na rekapitalizaciju grčkih banaka. Nadajmo se da će to i uspjeti i da se banke neće zatvoriti. Tu je i pitanje privatizacije - primjera radi: regionalne aerodrome će da kupi njemačka kompanija, a tu je i solunska luka. Na taj način trojka otima grčki suverenitet- argumenti "a la Šojble" su podijelili eurozonu na kreditora i njihove klijente", kazao je Notis Marias iz Komiteta za ekonomska i monetarna pitanja.

"Ovaj sporazum nije sporazum, ovo je ultimatum, ekonomski absurdan, nepošten, surov, neodrživ. To je sramota koja je protiv evropskih principa. I što je najgore, sporazum je postignut na osnovu ponižavajuće prijetnje da će Grčka biti izbačena iz eurozone. To je nelegalno, monstruozno", poručila je Ana Gomes.

Ipak, nakon glasanja parlamenta u Atini, Evropska centralna banka je otvorila linije podrške grčkim bankama koje bi se, prema pisanju medija, mogle, nakon gotovo dvije sedmice, ponovo otvoriti.

XS
SM
MD
LG