Linkovi

Dogovor sa Grčkom još nije postignut


Nakon sinoćnjeg prekida sastanka, u četvrtak su se opet sastali ministri finansija euro grupe, pokušavajući da postignu kompromis izmedju čvrstih zahtjeva medjunarodnih kreditora i grčke strane. Medjutim, ni nakon višesatnog nastavka razgovora, dogovor nije postignut.

Grci ne žele da dublje režu penzije, plate, povećavaju poreze, kreditori ne vjeruju da su svi dosadašnji ustpuci Atine dovoljni za izlazak zemlje iz dramatične situacije.

Situacija je teška za sve strane. Grčki pregovarači su stava da su već previše učinili ustupaka tvrdom stavu kreditora, uglavnom MMF-a, pristajanjem na selektivno povećanje poreza, penzija i plata, što bi im trebalo osloboditi 7,2 milijarde eura, prijeko potrebnih da do isteka mjeseca plate dugove i tako izbjegnu bankrot. Medjutim, nailaze na zid MMF-a koji smatra da je i previše popustio i sada je lopta, po njima, na strani Atine.

"Posljednjih sedmica tri institucije zajedno rade, dali smo Grcima prijedlog, ali na žalost druga strana još nije na to odgovorila. Dakle, još je dosta posla," kaže Kristin Lagard, direktorka MMF-a.

"Jedino što smo euro grupi predstavili je prijedlog tri institucije, još nema pozitivnog odgovora Grka o tome," navodi šef euro grupe Jerun Dejselblum.

Dok ministar finansija Njemačke, Volfgang Šojble ističe.

"Nismo napravili značajan progres. Sada je vrijeme da Grci odluče i da svome narodu kažu kako stoje stvari. Odluka je na strani grčke vlade. Do sada nisu načinili progres, čak su se udaljili, i ja nisam preveliki optimista kada je riječ o današnjem sastanku."

Grčki premijer Aleksis Cipras je, suprotno tome, optimista.

"Mislim da je evropska istorija puna neslaganja, pregovora i kompromisa. Nakon našeg cjelovitog prijedloga sam uvjeren da ćemo postići kompromis koji će pomoći euro zoni i Grčkoj da prevazidje krizu."

Predsednik Evropskog Savjeta, Donald Tusk je uoči samita EU izjavio:

"Mogu samo reći da je rad u toku i sigurno će trajati još mnogo sati. Nekoliko posljednjih sati je bilo vrlo kritično ali imam dobar osjećaj da će, kao u Grčkoj tragediji, sve se sretno završiti."

Ipak, nije još sve završeno. Tri institucije nastavljaju pregovore sa Grcima, a ministri euro grupe bi se trebali okupiti opet u subotu da konačno, nadaju se, stave tačku na predugu grčku dramu.

XS
SM
MD
LG