Linkovi

Pozitivniji tonovi na relaciji Brisel - Atina


Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prilikom ranijeg susreta u Briselu, 4. februara 2015.
Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prilikom ranijeg susreta u Briselu, 4. februara 2015.

Danas je u posjeti Briselu ponovo boravio grčki premijer, Aleksis Cipras. Posjeta dolazli nakon teških riječi koje su se čule na relaciji Grčka - evropski kreditori i koje su udaljile stavove dvije strane oko mogućeg rješenja dužničke krize.Nakon posjete ipak su preovladali umirujući tonovi.

NIko nije očekivao da će rješenje grčke krize biti lako, ali malo ih je očekivalo da će biti i ovako teško. Posljednjih dana su razmijenjene teške riječi i prijetnje na relaciji Grčka i, posebno, najveći grčki kreditor u EU, Njemačka, što nikako nije doprinos rješavanju problema. Rezultat - tek od srijede se o Briselu i u Atini počelo ozbiljno raditi na planu šta raditi kako bi u teško stečena četori mjeseca Grčka stala na svoje noge. Evropski parlament nudi pomoć.

"Razgovarali smo o tome da treba da ostanu u kontaktu EP, grčka vlada i Evropska komisija o stvaranju posebnog plana za Grčku, plana investicija i razvoja, sa održivim programom razvoja i zapošljavanja za naredna četriri mjeseca jer mislim da prije juna moramo da pokažemo da postoje mogućnosti i prilike da investiranje i zapošljavanje u Grčkoj. Na to ćemo biti fokusirani već narednih dana," poručio je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

Grčki premijer Cipras rekao je da misli da je sada vrijeme da se razgovara o budućnosti, ali da budućnost sa 60 odsto nezaposlenih mladih ljudi u Grčkoj nije budućnost:

„Zato mislim da je snažna poruka neših razgovora ovdje u Briselu: vrijeme je da Grcima ne dajemo samo poruku- primjenite, primjenite, primjenite, obaveze, obaveze i samo obaveze, već i to da će evropske institucije pokazati solidarnost u ovoj veoma lošoj situaciji na socijalnom nivou."

Komunikacija na relaciji Evropska komisija - kabinet grčkog premijera nikada nije bila tako učestala kao ovih dana. Razlog je jednostavan: i jedni i drugi traže rješenje kako, uglavnom Evropljanima, vratiti 240 milijardi i povratiti povjerenje kreditora u Grčku.

Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker rekao je da želi da bude od pomoći:

"Želim da budem od pomoći, kao i Komisija, ali Evropska komisija nije ključni igrač ovdje. Sve odluke koje treba da budu donijete, treba da budu donijete od strane eurogrupe. NIsam zadovoljan razvojem stvari proteklih sedmica, ne mislim da smo načinili dovoljan napredak, ali ćemo nastojati da pokrenemo stvari prema uspješnom zaključenju."

"Optimista sam da imamo pilitičku volju da uskoro nadjemo rješenja za naše zajedničke probleme. I snažno vjerujem da tamo gdje ima političke volje, sve je moguće," uzvratio je Cipras.

Očito, biće potrebno još dosta dobre volje i strpljenja dvije strane da se riješi grčka kriza. Ona bi, ako ima išta pozitivno u svemu ovome, trebalo da bude biti škola ne samo za Atinu, već i za Brisel.

XS
SM
MD
LG