Linkovi

Odobren sporazum o pomoći Grčkoj


Redovi ispred bankomata u Atini
Redovi ispred bankomata u Atini

Euro-grupa je, nakon dugog vanrednog sastanka u Briselu, podržala sporazum postignut izmedju Grčke i medjunarodnih kreditora.

Prvi put nakon više mjeseci su se čule pohvale ozbiljnosti pripreme programa refromi Atine i iskazalo uvjerenje da će ovaj sporazum, uz ozbiljnost grčke strane, vratiti zemlju na put oporavka i razvoja.

Večeras je sporazum dobio i političku podržku eurozone, što znači da se sada može početi da primjenjuje i treći paket finansijske pomoći vrijedan do 86 milijardi eura. Paket sadrži više mehanizama podrške i kontrole provodjenja reformi koje će, korak po korak biti pažljivo praćene od strane kreditora.

Sama sredstva će biti na raspolaganju nakon prve analize do sada dogovorenih koraka refrmi, koji podrazumjevaju postepenu reformu poreskog, penzionog sistema, privatizacije, reforme energetskog sektora, depolitizacije javne uprave.

Posebno su u Briselu zadovoljni odlukom Medjuna rodnog monetarnog fonda da se aktivno uključi u provodjenje trećeg, i nadaju se, zadnjeg paketa finansijske podrške Grčkoj.

Paket pomoći usvojen je znatnom većinom u parlamentu u Atini, ali je veliki broj poslanika is vladajuće Sirize glasao protiv dogovora. Sve veće neslaganje u stranci premijera Aleksisa Ciprasa moglo bi da dovede do prevremenih izbora.

Cipras je rekao da je međunarodni zajam “neophodan izbor” za naciju, uprkos predviđenom povećanju poreza i smanjenju budžetske potrošnje. Grčkoj je potreban novac do 20. avgusta, kada mora da otplati 3,5 milijardi dolara duga Evropskoj centralnoj banci.

XS
SM
MD
LG