Linkovi

Uskoro pomoć grčkoj ekonomiji


Nakon što je i zvanično uputila zahtjev za finansijsku pomoć, Grčka će uskoro dobiti finansijsku injekciju kaja će joj pomoći, kako se nadaju u Briselu, da "dodje do daha" pod pritiskom oštirh uslova finansijskog tržišta. Govori se o svoti od 100 do 120 milijardi eura, a prema naznakama, uskoro bi u red po finansijsku pomoć mogle stati još neke od evropskih članica.

Paket koji se priprema za Grčku, u režiji Evropske unije i Medjunarodnog monetarnog fonda, mogao bi biti težak do 120 milijardi eura, navode neki izvori bliski vrhu medjunarodne finansijske organizacije. Paket bi Grčku za naredne tri godine oslobodio pritiska visokih kamata medjunarodnog finansijskog tržišta, dajući joj priliku da realizuje samozacrtani plan štednje.

Po tom planu bi se deficit te zemlje tokom ove godine trebao smanjiti za 4 posto. Imajući u vidu da su posljednji podaci pokazali da ukupni deficit gotovo za jedan postotak nadmašuje očekivanih 12,7 posto, vjeruje se da će to i pored finansijske injekcije biti iznimno teško. Ipak, u Briselu su optimisti da će finansijski paket ostvariti cilj.

"Tokom proteklih desetak dana, eksperti Komisije, Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda su radili vrlo efikasno i ozbiljno sa grčkom vladom kako bi usaglasili program koji će zaustaviti spiralu dugova Grčke. Uvjeren sam da će se ovi razgovori zaključiti tokom nekoliko narednih dana", kazao je evropski komesar za ekonomske i monetarne poslove Oli Ren.

Paralaleno sa ovim, razvoj dogadjaja u Njemačkoj uticaće, vjeruje se, na sudbinu pomoći Grčkoj. Berlin sa skoro devet milijardi bilateralne pomoći Atini samo ove godine, najkrupniji je evropski igrač u finansijskoj priči.

Nemačkoj kancelarki predstoji teška odluka
Nemačkoj kancelarki predstoji teška odluka

Samo pitanje da li pomoći posrnulu članicu euro-zone, za kancelarku Merkel nije ni lako ni jednostavno. Ukoliko zakon o pomoći prodje njemački parlament, očekuje ga pitanje ustavnosti koje pokreće grupa pravnih eksperata. Sa druge strane, za koji dan su i regionalni izbori u Njemačkoj, a ankete pokazuju da Nijemci nisu voljni da se iz njihovih džepova spašava grčka ekonomija.

I dok se čeka na rješenje za Grčku finansijsko tržište je, nedavno iskazujući prve znake nepovjerenja u portugalsku ekonomiju, to isto učinilo sada i sa Španijom. Eksperti iz ove oblasti upozoravaju da je riječ o virusu koji se brzo širi finansijskim tržištem i neće stati na samo ovim državama. Hitne i oštre mjere su neophodne, upozoravaju, smatrajući da je sada ključ u sudbini Grčke.

U svakom slučaju, iako se naslućuje, okvir finansijske podrške Grčkoj tek treba da se objelodani. Moguće pred sam vanredni skup evropskih lidera koji predsjednik Evropskog vijeća, Van Rompuj, saziva samo sa jednim ciljem: dogovoriti finansijski paket za Grčku.

XS
SM
MD
LG