Linkovi

EU: Zajedno protiv terorizma


Specijalne policijske snage u Briselu
Specijalne policijske snage u Briselu

Ministri EU poručili da je u svetlu napada u Francuskoj neophodna zajednička akcija, te da nema trajnog rešenja bez zaustavljanja rata u Siriji

U Briselu danas, uz ministarski sastanak posvećen borbi protiv terorizma i policijska akcija u briselskoj četvrti Molenbek. Druga po redu akcija federalne policije nije dovela do novih hapšenja ali jeste naglasila napetost kakava vlada u centru evropskih institucija koje su, od danas, pod režimom povećanih mjera opreza.

"Napadnuta je Francuska, ali i cijela Evropa. Svi zajedno smo napadnuti i zajedno ćemo odgovoriti terorizmu. Moramo da pokažemo našu opredjeljenost da branimo zajedničke vrijednosti", poručio je francuski državni sekretar za evropska pitanja, Arlem Dezir.

Da je toga bilo više izmedju, recimo, Belgije i Francuske mozda bi se posljednji teroristički napad mogao preduprijediti, jer, po svemu sudeći, svi tragovi vode baš do Brisela, gdje je, vjeruje se, sve bilo i planirano i odakle su teroristi krenuli prema Parizu.

"Ovo nije prvi put i znamo da moramo da osnažimo naše akcije, ali i u svim ostalim gradovima Evrope. Za takvo nešto treba da razmjenjujemo više obavještajnih posdataka. Uhapsili smo mnogo Francuza u Briselu i znamo da mnogo ljudi stalno prelaze granice, kreću se iz jednog grada u drugi", naglasio je ministar vanjskih poslova Belgije, Didije Rejnders.

Dugoročno - svi se slažu da bez zaustavljanja rata u Siriji neće ni biti trajnog rješenja.

"Stvarna garancija naše sigurnosti je prevencija i poraz terorističkih grupa u regionu. Sigurnost tamo znači i sigurnost ovdje i obratno i naš posao je da, zajedno s partnerima širom svijeta, stvorimo sigurnost našim i ostalim gradjanima. Pred medjunarodnom zajednicom je sada novi osjećaj hitnosti i moramo naći put da zaustavimo rat u Siriji i pobijedimo Islamsku državu", poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Ministri su danas naglasili neophodnost zajedničke akcije, koja će biti konkretizovana već sutra na zajedničkom sastanku ministara odbrane i generalnog sekretara NATO, skupu koji će razmatrati i poziv francuskog predsjenika da po članu 44 Lisabonskog sporazuma države članice iskažu solidarnost sa Francuskom u borbi protiv terorista. A u briselskom štabu Alijanse nakon minuta šutnje u spomen žrtvama napada u Parizu, generalni sekretar vojnog saveza Jens Stoltenberg poručuje:

"Mi čvrsto stojimo u solidarnosti sa vladom i gradjanima Francuske u njihovoj nepokolebanoj odučnosti da odgovore na terorizam. Vise nego ikada smo spremni da se suprotstavimo prijetnji terorizma i ekstremizma. Brojne NATO članice su već angažovane uz Francusku u operacijama i istrazi nakon terorističkih napada. Napadi su počinjeni sa namjerom da nas zaplaše, ali samo još više osnažuju naš odgovor- terorizam i ekstremizam nikada neće pobijediti demokratiju i naša otvorena društva".

Novi koraci na unutrašnjem evropskom planu sigurnosti biće poznati nakon vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova, zakazanom za petak, a očekuju se konkretni dogovori oko razmjene informacija, graničnim kontrolama i istragama terorističkih mreža unutar EU.

XS
SM
MD
LG